Dezvoltatorul de centre de date Tema Energy ţinteşte afaceri de peste 11 mil. euro în 2022, plus 25%. „Dacă în urmă cu trei-patru ani aveam multe proiecte de 300.000 - un milion de euro, acum avem tot mai multe proiecte de 2 - 5 mil. euro”

Autor: Alexandra Cepăreanu 14.12.2022

Tema Energy, furnizor de tehnologie specializat în construcţia de centre de date pe care le execută cu personal propriu, de la design şi proiectare până la livrare, instalare, start-up şi servicii de întreţinere şi suport, estimează afaceri de peste 11 mil. euro la finalul anului în curs, în creştere cu circa 25% faţă de anul precedent, potrivit unui comunicat transmis de reprezentanţii companiei. Creşterea este determinată de construcţia de proiecte tot mai mari pentru investitori locali, dar şi din Europa şi SUA.

„Dacă în urmă cu trei-patru ani aveam multe proiecte de 300.000 - un milion de euro, acum avem tot mai multe proiecte de 2 - 5 milioane de euro, ceea ce este un indicator pentru cum creşte piaţa”, a spus Mihai Manole, managing partner Tema Energy.

De asemenea, dacă în 2018 - 2019 se vorbea de centre de date de 50 - 100 de rack-uri, în prezent se proiectează şi se construiesc centre de date de sute de rack-uri şi de câţiva MW putere instalată, a adăugat reprezentantul Tema Energy.

El estimează că piaţa de centre de date din România se va dezvolta semnificativ în următorii trei - patru ani datorită unor proiecte publice şi private care acum sunt în faza de proiectare sau avizare, dar şi datorită unui interes crescut din partea marilor proprietari de centre de date la nivel global (hyperscalers).

„Pentru 2023 ne dorim o creştere cu cel puţin 10 - 15% faţă de anul acesta, lucru pe care îl vedem posibil pentru că avem deja contractat un pipeline de proiecte de câteva milioane de euro. Totodată, vedem o mare efervescenţă pe piaţă IT din România, unde tot mai mulţi investitori din SUA, Europa, dar şi locali, vor să dezvolte proiecte mari”, a mai spus Mihai Manole.

De asemenea, managerul Tema Energy consideră că România are potenţial de a deveni un hub regional în domeniul centrelor de date. Centrul de date Cluster Power construit în parteneriat cu Tema Energy lângă Craiova, a obţinut Certificarea Tier III TCCF, fiind prima dată când un centru de date din România primeşte acreditarea oferită de Uptime Institute - cea mai cunoscută organizaţie de auditare la nivel mondial. De asemenea, este doar al treilea centru de date din Sud-Estul Europei care obţine această certificare, alaturi de un centru de date din Grecia şi unul din Ungaria.

„Această certificare va atrage atenţia întregii regiuni către piaţa locală de centre de date şi îi va creşte foarte mult atractivitatea. Practic, similar cu clasificarea burselor financiare, România are şansa ca în aceşti ani să facă un mare pas înainte şi să obţină o clasificare de tip «Emerging Market», să obţină un rating mai mare şi, implicit, să atragă investiţii noi, mult mai mari şi într-un ritm mai accelerat. Aşadar, această certificare are potenţialul să transforme piaţa din România într-un hub regional de infrastructura digitală, respectiv centre de date şi servicii asociate de colocare şi cloud computing”, a adăugat Mihai Manole.