Cu alegeri locale în perspectivă, Ungaria prelungeşte plafonarea preţurilor mâncării, majorează pensiile cu 15%, creşte salariile profesorilor cu 75% în trei ani

Autor: Catalina Apostoiu 14.12.2022

Guvernul ungar a decis să pre­lungească măsura plafonării pre­ţurilor alimentelor de bază până pe 30 aprilie, relatează Daily News Hungary.

Decizia a fost luată din cauza războiului prelungit din Ucraina şi a inflaţiei determinate de sancţiunile europene, a declarat ministrul ungar al agriculturii Istvan Nagy.

Pentru că guvernul urmăreşte în continuare susţinerea familiilor, mă­su­ra de plafonare a preţurilor mân­cării rămâne în vigoare.

De asemenea, premierul ungar Viktor Orban a semnat un decret privind majorarea cu 15% a pensiilor din 1 ianuarie 2023, scrie Budapest Business Journal.

„Ungaria are obiective ambiţioa­se ce trec dincolo de vremurile difi­cile. Un astfel de obiectiv este de a ne asigura că pensionarii duc un trai decent“, a declarat Orban. „Am atins acest obiectiv în fiecare an din 2010“.

Majorarea cu 15% a pensiilor introdusă din ianuarie se va aplica şi celei de-a 13-a pensii, a anunţat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar, potrivit Daily News Hungary.

Economia ungară este stabilă, iar rata de creştere a acesteia se numără printre cele mai ridicate în fiecare an, a subliniat acesta.

Evaluând 2022, Gulyas a decla­rat că acesta a fost un an „dificil, dar destul de bun“. Acesta a remarcat că în alegerile generale din urmă cu opt luni dreapta conservatoare a primit sprijin fără precedent din partea electoratului. „După 12 ani la guver­nare, aceasta este cea mai mare re­cunoaştere primită, care ne îndeam­nă să mergem mai departe“.

În Ungaria urmează a fi orga­nizate alegeri locale în 2024.

Ministerul afacerilor externe Bence Retvari a discutat de asemenea pe marginea majorărilor salariale pentru profesori cu organizaţiile civile. Retvari a anunţat că dascălii vor primi o majorare salarială de 75% în următorii trei ani.

Dascălii îşi vor vedea salariile crescând cu 21% anul viitor, cu 25% în 2024 şi cu 29% în 2025. Astfel, salariul mediu al acestora va urca la 770.000 de forinţi (1.845 de euro).

Pe de altă parte, guvernul ungar a anunţat că nu va prelungi actualul moratoriu privind rambursarea creditelor, care va expira pe 31 decembrie.

Ministrul dezvoltării economice Marton Nagy a declarat că numărul celor care profită de acest moratoriu a scăzut semnificativ. Actualul plafon asupra dobânzilor asigură o protecţie adecvată pentru 350.000 de familii şi 60.000 de afaceri.