Record de companii cu capital ucrainean în România. IT-ul din Ucraina se mută în Bucureşti, Iaşi şi Cluj: 20% din firmele cu capital ucrainean înfiinţate în acest an în România sunt în IT

Autor: Miruna Diaconu 18.12.2022

România, Polonia, Germania şi Spania sunt principalele destinaţii pentru mutarea businessului ucrainean din IT, arată un raport al Asociaţiei IT din Ucraina „Piaţa locală e văzută ca un back-up, pentru că firmele nu şi-au încetat în totalitate activitatea din Ucraina“.

Războiul de la graniţe izbucnit la sfârşitul lunii februarie a dus la un număr record de companii cu capital ucrainean înfiinţate în România în acest an, iar surpriza vine din zona de informaţii şi comunicaţii, al doilea cel mai activ sector de activitate pentru capitalul ucrainean, după comerţ.

„Îi interesează şi piaţa din România, pentru că vor să rămână în zona aceasta a Europei. Unele multinaţionale şi-au deschis aici, angajează aici, dar au păstrat şi biroul din Ucraina, altele au mutat tot ce era în Ucraina în România. Piaţa locală e văzută şi ca un back-up, pentru că ele nu şi-au încetat în totalitate activitatea din Ucraina“, a explicat pentru ZF Alexandru Boboc, partner în cadrul companiei de con­sul­tanţă Jinga & Asociatii, care a aju­tat mai multe companii din Ucraina să îşi mute activitatea în România.

Din ianuarie şi până la sfârşitul lunii noiembrie, 337 de companii cu capital ucrainean au fost înfiinţate în România, un nivel record, ţinând cont că în total în România existau anterior în 1.100 de companii cu capital ucrainean, conform datelor Registrului Comerţului. Circa 20% din firmele nou create au domeniul de activitate din zona informaţiilor şi comunicaţiilor.

Restul firmelor au coduri CAEN din zona transpor­turilor şi logisticii, activităţi profesionale şi construcţii.

Companiile din sectorul de IT înfiinţate de ucraineni anul acesta se află în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, arată informaţiile furnizate la solicitarea ZF de către platforma de analiză financiară confidas.ro.

„Companiile abia au fost înfiinţate, de vreo 2-3 luni au început activitatea”, arată Alexandru Boboc care adaugă că un număr mai mare de ucraineni au apelat la serviciile de consultanţă ale companiei sale începând cu vara acestui an.

Datele statistice de la Recom arată că în ultimele luni capitalul din Ucraina s-a aflat constant între primele 20 de ţări care au creat companii în România, în septembrie 2022 fiind chiar pe locul şase.  România a fost şi este una dintre ţările în care ucrainenii şi-au relocat businessurile alături de Polonia, Germania şi Spania, conform unui raport al Asociaţiei de IT din Ucraina.

Industria de IT din Ucraina a crescut în ultimii ani într-un ritm asemănător cu ceea ce s-a întâmplat pe plan local, cu toate că România beneficiază de o stabilitate politică şi economică ceva mai mare decât în ţara vecină, chiar şi înainte de declanşarea războiului.

„Ucraina a crescut în ultimii 5-6 ani într-un ritm mult mai rapid decât România pe zona de jocuri video. Sunt mai mulţi, mai dinamici, mai hotărâţi. Acum sunt puţin opriţi, dar e o chestiune de timp până ne ajung şi ne depăşesc. Companiile din România trebuie să fie conştiente de asta şi să facă ceva”, a spus recent Cătălin Butnariu, Head of Corporate Development Amber Studio, în cadrul conferinţei ZF Cele mai dinamice companii din România.

La finalul anului 2021 în România erau active 1.100 de firme cu capital ucrainean, un rezultat care plasa ţara vecină pe locul 32 în topul primelor 50 de ţări după pariciparea străină la capitalul social total subscris în perioada 1991-2021. Valoarea totală a soldului capitalului ucrainean era de 100 mil. euro în decembrie 2021, arată datele Registrului Comerţului.