UPDATE. Poziţia BRD Pensii la solicitarea ZF. BRD Pensii îşi pregăteşte retragerea din sistemul de pensii private Pilon II. Banca BRD nu mai încheie contracte de adererare nici la Pilonul II şi nici la Pilonul III. BRD Pensii are active de 3,7 mld. lei şi investeşte economiile de bătrâneţe ale 522.000 de români. Care sunt scenariile luate în calcul

Autor: Liviu Popescu 19.12.2022

Update: Mai jos poziţia BRD Pensii la solicitarea ZF. Cum comentează informaţiile cu privire la posibila vânzare? “Nu comentăm zvonuri”. Care sunt planurile pentru 2023?

“Prioritatea pentru BRD Fond de Pensii în 2023, ca şi până acum, este administrarea responsabilă a fondurilor de pensii private ale companiei, astfel încât deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3, administrate de SAFPP, precum şi activele acestora, să fie în continuare în deplina siguranţă pentru că trebuie să ne îngrijim, practic, de viitorul a peste 500 de mii de clienţi”, a transmis BRD Pensii la solicitarea ZF. Răspunsul este semnat de Raluca Morar, noul director general BRD Pensii.

“De asemenea, pentru 2023, ne propunem să menţinem continuitatea afacerii pe baze solide. În acest moment avem o situaţie financiară şi operaţională îmbunătăţită şi beneficiem de tot sprijinul acţionarilor, existând astfel toate premisele că indicatorii de solvabilitate şi guvernanţă să fie îndepliniţi în mod corespunzător, iar activitatea să se desfăşoare în condiţii de siguranţă”.

CEO-ul BRD Pensii din prezent, Raluca Morar, lucreză din 2001 la BRD iar din 2015 în cadrul BRD Asigurări.  Ea s-a alăturat Société Générale în anul 2001, pe poziţia de responsabil bancassurance, preluand succesiv alte poziţii de management în cadrul băncii, inclusiv director produse retail market. Începând cu 2015, Raluca Morar a ocupat poziţii de top management în cadrul BRD Asigurări de Viaţă, respectiv director organizare şi proiecte, director operaţiuni clienţi.


BRD Pensii, care administrează fondul Pilon II cu cea mai mică valoare unitară a activului net (VUAN) de la lansarea din 2008 încoace, de 23,49 lei faţă de 10 lei în 2008, ia în calcul mai multe scenarii cu privire la retragerea din activitate, inclusiv vânzarea către un alt administrator sau un posibil transfer al activităţii către BRD Asigurări de Viaţă, potrivit informaţiilor ZF.

CEO-ul BRD Pensii din prezent, Raluca Morar, lucreză din 2001 la BRD iar din 2015 în cadrul BRD Asigurări. Cei jumătate de milion de români care cotizează la BRD Pensii au economiile de bătrâneţe asigurate, fără nicio schimbare pe fond, în contextul în care legea garantează activele participanţilor indiferent de ce se întâmplă cu administratorul.

După ce au încetat activitatea de marketing pentru fondurile de pensii private Pilon II BRD Pensii şi cele facultative Pilon III BRD Medio, prin faptul că din toamnă nu mai pot fi încheiate contracte de aderare la aceste fonduri, aşa cum se arată pe propriul site, francezii de la BRD pregătesc acum mai multe schimbări la administratorul Pilon II, care are cel mai mic fond de pensii private Pilon II din România, cu active de 3,7 mld. lei şi circa 522.000 de români.

“Începând cu data de 01.10.2022, BRD – Groupe Societe Generale va înceta activitatea de marketing a fondurilor de pensii pentru Fondul de Pensii Facultative BRD MEDIO (Pilonul 3) şi Fondul de Pensii Administrat Privat BRD (Pilonul 2), fonduri administrate de către BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA. Astfel, începând cu această dată, BRD nu le va mai prezenta clienţilor aspecte relevante ale fondurilor de pensii şi nici nu va mai încheia contracte de aderare la fondurile de pensii. Aderările încheiate până la această dată, prin intermediul BRD, nu sunt impactate, iar plăţile către fonduri de pensii setate prin mandate de direct debit acordate BRD, în calitate de prestator de servicii de plată, urmează să aibă loc că şi până acum”.

ZF a solicitat un punct de vedere BRD Pensii, cu privire la care sunt paşii următori şi planurile BRD Pensii şi îl va publica imediat ce administratorul va răspunde. Pe 7 decembrie 2022 BRD a publicat la BVB următarea înştiinţare: Se restrânge obiectul secundar de activitate al Băncii prin radierea Articolului 5 litera p) punctul 4 - marketingul fondului de pensii administrat privat şi marketingul prospectelor schemelor de pensii facultative (Cod CAEN 6629 - Alte activităţi auxiliare de asigurări şi fonduri de pensii).

Potrivit mai multor surse, o vânzare a BRD Pensii către un alt administrator Pilon II ar fi o variantă luată în calcule de francezi, însă cel mai probabil va depinde către cărui administrator din moment ce primii trei cei mai mari – NN Pensii, AZT şi Metropolitan – au deja 70% din piaţă iar ASF cel mai probabil nu va permite o consolidare pe o concentrare şi aşa destul de mare.

În vara anului 2022 poliţiştii şi procurorii au spus că la BRD Pensii a fost descoperită o fraudă de 23 mil. lei şi au reţinut mai multe persoane, inclusiv CEO-ul de la acea dată, Alina Andreescu. Potrivit ZF, inclusiv această lovitură ar sta la baza planurile BRD pentru activitatea de administrare a pensiilor Pilon II.

Publicaţia economica.net, cea care a relatat prima despre posibilele schimbări de la BRD Pensii, spune că deja angajaţii BRD Pensii au fost înştiinţaţi despre planurile francezilor şi că pe masa BRD mai este o variantă pentru administrator, pe lângă posibila vânzare şi transferul activităţii investiţionale la asigurări: administrarea să fie preluată temporar de Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private după OUG recentă care aduce modificări pentru Pilonul II. Economica.net spune că inclusiv performanţa slabă a fondului şi fraudă din vara lui 2022 au fost factorii care i-au determinat pe francezi la o astfel de mişcare.

Aceasta ar fi prima schimbare în sistemul de pensii private Pilon II din ultimii ani, cel care acum numără 7 administratori – NN Pensii, Allianz Ţiriac Pensii Private, Metropolitan Pensii, Generali, Aegon, BRD Pensii şi BCR Pensii – prin faptul că numărul fondurilor s-ar reduce de la 7 la 6. Activele Pilon II au ajuns la circa 90 mld. lei iar numărul celor care cotizează la aproximativ 8 milioane de salariaţi.​