Opinie Dragoş Damian, Terapia: 33 de fabrici din România făcute praf în 33 de ani de la Revoluţie. Luate la întâmplare, din cele 7.000 puse la pământ. Nu Austria sau Olanda sau Suedia sunt de vină pentru ce ni s-a întâmplat în aceşti 33 de ani

Autor: Dragos Damian 19.12.2022

Discutiile populiste ale zilei. S-au prins conducatorii nostri ca importam 60-70% din ce consumam, ca trebuie sa mergem in Azerbaijan dupa energie, ca avem un deficit enorm de resurse umane.

S-au prins ca Romania nu poate creste doar din importuri, imobiliare si servicii IT.

Am inchis total sau partial sau am vandut in pierdere mare 7000 de fabrici. Am construit mall-uri, cladiri de birouri si ansambluri rezidentiale in locurile unde a existat productie strategica de mancare, medicamente, chimie, siderurgie, bunuri de larg consum, aparare. Am fost “anesteziati”, spunandu-ni-se ca erau comuniste, ineficiente, energofage, prost administrate.

Apar la televizor politicienii care le-au inchis dand vina pe altcineva sau altceva pentru ca s-au prabusit. Apar la televizor specialisti care ne spun ca s-au construit altele, dupa care spun ca avem un deficit enorm de balanta comerciala, adica importam mult peste 30 de miliarde de Euro fata de ceea ce exportam – asadar cele noi construite nu acopera golul lasat de cele facute praf.

Inchizand fabricile am trimis in bejenie 5 milioane de romani, deja din 3 generatii. Mult, mult mai grav, am nimicit un esafodaj de scoli profesionale, licee tehnologice si facultati de profil care cresteau generatii de specialisti.

Industriasii care au mai ramas in Romania, indiferent de capital, sunt prea narcisisti ca sa se regrupeze si sa lucreze impreuna cu autoritatile pentru a corecta situatia extrem de grava din prezent. Am ajuns la momentul in care Guvernul aproape baga bani cu forta in desaga industriei de prelucrare, insa sunt foarte putini cei care ii vor absorbi, pentru ca nu prea mai avem industrie de prelucrare.

Asadar, intr-un mod foarte periculos si cu buna stiinta am renuntat la suveranitate economica.

Si acum dam vina pe Austria pentru problemele noastre. Daca aveam o industrie puternica Austria n-ar fi avut curajul si puterea se se opuna intrarii noastre in Spatiul Schengen.

Romania are nevoie sa se industrializeze, daca vrem sa nu mai fim tratati drept tara second-hand. Cu riscul sa fiu etichetat drept un “mos comunist”, iata 33 de fabrici la intamplare, din cele 7000 inchise, total sau partial.

 

1. Republica Bucuresti.

2. Timpuri Noi Bucuresti.

3. Balanta Sibiu.

4. Independenta Sibiu.

5. Filatura de matase naturala Lugoj.

6. Fabrica de Covoare Cisnadie.

7. Institutul Cantacuzino Bucuresti.

8. Intreprinderea de Scule si Elemente Hidraulice Vrancea. 9. Tractorul Brasov.

10. Hidromecanica Brasov.

11. Colorom Codlea.

12. Mecanica Vaslui.

13 Combinatul de fire si fibre Savinesti.

14. Fabrica de Rulmenti Slatina.

15. Intreprinderea de Utilaj Alimentar Slatina.

16. Celrom Drobeta Turnu Severin.

17. UTA Arad.

18. Tricolorul Arad.

19. Fabrica de Caramida Tandarei.

20. Electroputere Craiova.

21. Samobil Satu Mare.

22. IPO Tulcea.

23. Fortus Iasi.

24. Combinatul Chimic Tarnaveni.

25. Intreprinderea Mecanica Roman.

26. Solventul Timisoara.

27. Combinatul Siderurgic Timisoara.

28. ICIL Constanta.

29. Iris Cluj-Napoca.

30. Fabrica de zahar Ludus

31. Fabrica de sarma Campia Turzii.

32. UCTA Bistrita

33. Si, ultima pe lista asta, Clujana Cluj-Napoca.