SeedBlink: Nivelul de finanţare al start-upurilor tech în România a atins 226 mil. euro în primele zece luni din 2022, plus 36%. “CEE este una dintre regiunile în care finanţarea cu capital de risc se extinde rapid”

Autor: Cristina Bellu 21.12.2022

Nivelul de finanţare al start-upurilor tech în România a ajuns la 226 milioane de euro în primele zece luni ale anului, cu 36% mai mult faţă de 166,4 milioane de euro in 2021, în ciuda inflaţiei ridicate şi a situaţiei macroeconomice, potrivit unui raport realizat de SeedBlink şi Horvath Consulting, care analizează tendinţele pieţei, a principalilor jucători şi a impactului platformei în Europa şi la nivelul Europei Centrale şi de Est.

“Investiţiile în start-upurile româneşti din domeniul tehnologiei cresc de la an la an, ceea ce ne arată că ecosistemul se maturizează. În ciuda scăderii numărului de runde de finanţare, creşterea de 36% a nivelului de fonduri atrase în primele zece luni ale anului reflectă un avans. În acelaşi timp, CEE este una dintre regiunile din Europa în care finanţarea cu capital de risc se extinde cel mai rapid. Prognoza pentru 2023 indică faptul că investiţiile în regiune vor continua să crească, subliniind potenţialul neexploatat al regiunii", spune Andrei Dudoiu, Managing Partner SeedBlink.

De la lansarea sa în 2020, SeedBlink a finanţat 67 de companii europene de tehnologie, dintre care 49 din România (zece anul acesta). În august 2022, compania a achiziţionat Symbid, prima companie de equity crowdfunding din lume, consolidând astfel un portofoliu total de 256 de companii şi 67.500 de investitori.

Printre cele mai mari runde de investiţii din acest an pe SeedBlink se numără Druid, Brio, Finqware din România şi start-upuri din regiune precum Alcatraz AI (Bulgaria), Brainhero (Austria), Hunch (Serbia), PD Neurotechnologies (Grecia).

În 2022, SeedBlink şi-a consolidat infrastructura şi extins prezenţa în Europa Centrală şi de Est cu birouri în Bulgaria, şi Grecia şi Benelux (prin achiziţia Symbid). În Grecia, SeedBlink a mobilizat 16,8 milioane de euro, în timp ce în Bulgaria suma investiţiilor atrase a fost de 2,69 milioane de euro.

Extinderea SeedBlink a venit în contextul în care anul acesta au fost investite peste 100 de miliarde de euro în start-upurile europene de tehnologie pentru al doilea an consecutiv, în ciuda recesiunii, a inflaţiei ridicate şi a scăderii numărului de runde.

În ultimii trei ani, comunitatea de investitori SeedBlink a sprijinit start-upurile  europene de tehnologie cu 58 de milioane de euro, mobilizând în total o sumă de 150 milioane de euro împreună cu VC-uri şi angel investors.

" Aceste start-upuri se află în prima linie a inovaţiei şi pot aduce pe piaţă noi tehnologii, modele de afaceri şi abordări”, adaugă Constantin Pelehra, Senior Project Manager la Horváth & Partners Management Consultants.

SeedBlink are 67.500 de investitori din 75 de ţări: 70% sunt din România şi diaspora, şi 30% sunt internaţionali.

Tichetul mediu de investiţie este de 5.500 de euro, iar valoarea medie a portofoliului este de 17.500 de euro.

30% din totalul investitorilor activi din cadrul comunităţii sunt investitori cu un tichet mediu de investiţie de 6.400 de euro, iar 70% sunt investitori de retail, cu un tichet mediu de investiţie de 4.700 de euro;

Jumătate dintre investitori au finanţat cel puţin o companie şi până la 10% dintre ei au finanţat mai mult de zece companii, diversificându-şi portofoliile;

40% din suma totală investită este formată din tichete de investiţii de 10.000 de euro, iar cel mai mare tichet este de 100.000 de euro;

Cea mai mare valoare a portofoliului este de peste 500.000 de euro, cu 30 de investiţii realizate prin intermediul platformei SeedBlink.