De ce cresc exporturile de medicamente, când în ţară lipseşte şi paracetamolul pentru copii? Medicamentele uzuale lipsesc din farmacii, iar în plin sezon rece părinţii nu mai găsesc tratamente pentru copii

Autor: Georgiana Mihalache 22.12.2022

 ♦ Exporturile de medicamente au crescut constant în ultimii cinci ani.

În primele nouă luni din 2022, exporturile de medicamente au crescut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, de la 647 mil. euro până în septembrie 2021, la 677 mil. euro anul acesta, arată datele transmise de Insti­tutul Naţional de Statistică. O privire mai de ansamblu arată însă creşteri şi mai mari raportate la aceeaşi peri­oadă de nouă luni din 2018, de acum cinci ani, când expor­turile nu depăşeau 544 mil. euro, adică erau cu 24% mai mici decât în 2022, perioada ianuarie-septembrie. Ce s-a întâmplat însă în această perioadă de cinci ani? Deşi în ţară nu se mai găsesc medicamente uzuale, de la para­cetamol pentru copii, la branduri ca Nurofen, Panadol, medicamente de cancer, exporturile cresc de la an la an.

Situaţia critică a lipsei medicamentelor din farmacii a ajuns şi pe masa Ministerului Sănătăţii, care se gândeşte la măsuri pentru a face rost de medicamente, dintre cele mai uzuale şi des folosite de pacienţi.