Lupta cu inflaţia este din ce în ce mai complicată. Şefa BCE Christine Lagarde anunţă că va continua să recurgă la majorarea dobânzii de referinţă pentru contracararea inflaţiei

Autor: Alexandru Nanu 31.12.2022

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a indicat că costurile cu dobânzile vor creşte din nou, spunând că acest lucru este necesar pentru a tempera creşterea a preţurilor de consum, scrie Bloomberg.

„În acest moment, ratele de politică monetară ale BCE trebuie să fie mai mari pentru a reduce inflaţia şla ţinta noastră de 2%”, a declarat Lagarde pentru ziarul croat Jutarnji List. „Acest proces este esenţial pentru că ar fi mult mai rău dacă am permite inflaţiei să se înrădăcineze în economie.”

BCE a majorat ratele dobânzilor cu 250 de puncte de bază în acest an, iar oficialii BCE, inclusiv Lagarde, au spus că urmează mai multe creşteri, pieţele şi economiştii aşteptându-se la creşteri de jumătate de punct la următoarele două şedinţe ale BCE.

Preşedintele BCE a subliniat că „recesiunea de care ne temeam este probabil să fie de scurtă durată şi superficială”, citând cele mai recente prognoze ale instituţiei pe care o conduce.