An de coşmar pentru Tesla: În 2022, producătorul de maşini electrice a pierdut 675 de miliarde de dolari din evaluarea de piaţă, iar acţiunile au scăzut în total cu 65%, cea mai slabă performanţă anuală din istoria mărcii. Obiectivul de creştere a livrărilor cu 50% a fost, de asemenea, ratat

Autor: Andrei Şerbănescu 03.01.2023

Tesla a livrat mai puţine vehicule în 2022 decât şi-a propus iniţial, acţiunile suferind cea mai slabă performanţă anuală, în condiţiile în care cererea a părut să se diminueze, iar întreruperile de producţie legate de Covid au persistat, scrie Wall Street Journal.

Producătorul de vehicule electrice al lui Elon Musk a declarat luni că a livrat anul trecut aproximativ 1,31 milioane de vehicule, cu aproximativ 40% mai mult decât în 2021. Compania ar fi trebuit să depăşască pragul de 1,4 milioane de vehicule pentru a-şi atinge obiectivul iniţial de creştere a livrărilor cu 50% sau mai mult.

Tesla a îndurat un an dificil, pierzând aproximativ 675 de miliarde de dolari din evaluarea de piaţă, în timp ce preţul acţiunilor sale a scăzut cu 65%. Compania şi-a oprit fabrica de automobile din Shanghai în mai multe rânduri, la început din cauza restricţiilor locale privind pandemia, apoi din nou în decembrie, când China s-a confruntat cu un val sever de infecţii în rândul muncitorilor şi furnizorilor. Luna trecută, Musk a sugerat că dobânzile ridicate afectează cererea de vehicule. În cadrul unei campanii de vânzări de sfârşit de an, Tesla a oferit o serie de reduceri cumpărătorilor care au fost de acord să preia livrarea vehiculelor înainte de luna ianuarie. 

Producătorul auto ar putea fi nevoit să reducă preţurile vehiculelor cu 1.800-4.500 de dolari faţă de nivelurile din trimestrul al treilea din 2022, a declarat Elon Musk. Problemele legate de cerere vor continua până când Tesla va introduce un vehicul cu un preţ mai mic, fabricat într-un număr mai mare, ceea ce nu reprezintă momentan un obiectiv pentru compania EV. 

Între timp, implicarea lui Musk în Twitter Inc, compania de social-media pe care a achiziţionat-o într-o tranzacţie evaluată la 44 de miliarde de dolari, a frustrat mulţi investitori şi a îndepărtat unii potenţiali cumpărători Tesla. Directorul general al producătorului de maşini a lichidat acţiuni în valoare de peste 39 de miliarde de dolari din noiembrie 2021, legând unele dintre aceste vânzări de Twitter. 

Scăderea preţului acţiunilor Tesla a afectat averea personală a multimiliardarului. Musk are acum o avere de aproximativ 137 de miliarde de dolari, în scădere cu peste 130 de miliarde de dolari faţă de anul precedent, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Luna trecută, Musk a cedat titlul neoficial de cea mai bogată persoană din lume mogulului european Bernard Arnault.

Deşi creşterea anuală a Tesla a încetinit în 2022, livrările din trimestrul al patrulea ale companiei au marcat un nou record trimestrial. Tesla a declarat că a livrat un număr combinat de 1,25 milioane de sedanuri Model 3 şi vehicule crossover Model Y în 2022. Dintre acestea, 388.131 au fost în al patrulea trimestru. De asemenea, Tesla a livrat 66.705 sedanuri Model S şi vehicule utilitare sportive Model X combinate, dintre care 17.147 în ultimele trei luni ale anului.