Previziuni 2023. Piaţa rezidenţială. Nivelul de stres creşte: inflaţia, costul cu energia electrică şi costul finanţării impun prudenţă. „Cumpărătorii vor rămâne relativ reţinuţi în decizia de cumpărare în prima parte a anului.“

Autor: Alina-Elena Vasiliu 05.01.2023

Anul 2023 începe cu o reticenţă în rândul celor interesaţi de achiziţia unei locuinţe, însă consultanţii imo­biliari estimează că al doilea semestru va aduce o stabilizare pe piaţa rezi­denţială.

„Vom avea o primă jumătate de an caracterizată de efectul diverşilor factori de stres - inflaţia, costul cu e­nergia electrică, costul finan­ţării - asupra cumpărăto­rilor, ca­re vor rămâ­ne re­la­tiv reţinuţi în de­cizia de cum­pă­rare“, spune Da­niel Crai­nic, di­rec­tor de marke­ting al platformei Imo­biliare.ro, care adaugă că în conti­nuare vor fi oportunităţi de achiziţie pentru cei care dispun de cash.

Creşterea tranzacţiilor în a doua parte a anului 2023 şi oferta în scădere, cel puţin în Bucureşti, unde există un blocaj al autorizării, vor duce însă, pe termen mai lung, la o nouă creştere a preţurilor, cu efecte mai ales în 2024 şi 2025, crede Daniel Crainic.