Ungaria: fără cartofi în magazine, iar carnea e tot mai scumpă

Autor: Bogdan Cojocaru 09.01.2023

Ungurii sunt mari consumatori de cartofi, dar producţia internă acoperă doar două treimi din consum. De aceea, Ungaria este nevoită să importe cartofi. Guvernul a plafonat preţurile pentru a proteja populaţia de inflaţie, însă acest lucru descurajează importatorii. Nici producătorii interni nu consideră piaţa locală atractivă, aşa că îşi vând cartofii contra euro în străinătate. Rezultatul este că acest îndrăgit aliment a ajuns să fie ceva rar pe rafturile magazinelor, scrie Daily News Hungary. În aceste condiţii, retailerii sunt obligaţi să aducă cartofi din import, care costă mai mult. Expertul agronom György Raskó le aduce ungurilor o altă veste proastă: carnea de porc se va scumpi cu 80%. Pentru că aceste alimente au preţurile plafonate, magazinele nu le pot scumpi. Dar pentru a nu ieşi în pierdere, vor creşte preţurile la alte produse.