ZF AGROPOWER. Marius Bîcu, Ferma cu Omenie: Vrem să producem şi mâncare, nu doar lactate. În trei ani, o să avem un business cel puţin dublu

Autor: Mădălina Dediu Panaete 10.01.2023

„Cred că în următorii doi ani investiţiile înlocuite cu joint-venture, cu colaborări între companii, vor fi reţeta de succes“.

Ferma cu Omenie, producător de lactate din Unirea (judeţul Alba), va începe în acest an producţia de mâncare folosind ingredientele de la fermă, dar vrea să devină şi un furnizor mai cunoscut pe plan local, astfel că a mărit forţa de vânzări pentru retailul tradiţional în Alba, Mureş şi Cluj. Compania a cumpărat o fostă platformă industrială la Ocna Mureş, la circa doi kilometri de fermă, unde voia iniţial să dezvolte un depozit logistic, însă acum producătorul vrea să investească într-o nouă fabrică şi să intre pe piaţă cu un nou tip de produse.

„Vrem să facem papanaşi cu brânză, mămăligă cu brânză, prăjituri şi mâncare care au ingrediente din ferma noastră. Eu cred că la finalul lui 2023 o să fim prezenţi cu aceste produse în Alba, Mureş şi Cluj şi va fi un proiect de dezvoltare şi cercetare, să învăţăm şi să facem şi asta, să devenim sustenabili, să ajungem să producem şi porumbul pentru mămăligă şi grâul pentru făina de la papanaşi şi mâncare de origine vegetală, nu doar de origine animală, astfel încât să devenim o companie 100% sustenabilă în zece ani“, a spus Marius Bîcu, general manager şi acţionar al Fermei cu Omenie, una dintre cele mai dinamice afaceri antreprenoriale din sectorul lactatelor.

Ferma cu Omenie s-a desprins în 2019 din Unilact Transilvania, care are o istorie de aproape trei decenii în zootehnie. Din 2002 Marius Bîcu a preluat frâiele activităţii de procesare. În 2013, în primul interviu acordat ZF, Marius Bîcu povestea că 20% din producţie merg pe pieţele externe, în Spania, Italia, Anglia şi Austria. De atunci, businessul dezvoltat de familia Bîcu a crescut de mai bine de două ori, concurând pe rafturile marilor magazine cu jucători mari din brânzeturi precum Hochland, FrieslandCampina (Napolact) şi Lactalis (Covalact, Rarăul).

„În trei ani estimăm o creştere de 127 %. Am terminat strategia pentru următorii trei ani, vrem să fie o dezvoltare prin consolidare. Aşa cum am zis, vrem să facem paşi spre sustenabilitate, să fim cunoscuţi local, să folosim laptele nostru şi al fermierilor din zonă şi să vindem către aceeaşi comunitate locală. Eu cred că sustenabilitatea înseamnă şi eficienţă economică, dar şi grijă faţă de mediu, faţă de clienţi şi un consum foarte mic de energie şi cred că toate acestea vor conduce la o dezvoltare sănătoasă a companiei“.

Compania exportă circa 60% din producţie pe alte pieţe. Din 2019, Ferma cu Omenie este o firmă separată de Unilact Transilvania, compania  pe care este operat businessul de ferme pornit de tatăl lui Marius Bîcu.

„Noi ne-am priceput să facem export şi am fost prezenţi în marile lanţuri internaţionale, dar nu ne-am concentrat suficient pe clienţii care sunt aproape de noi şi avem un proiect de marketing prin care vrem să fim furnizor local. Noi avem ferma noastră, avem terenul, facem furaje, obţinem laptele, totul se întâmplă local, procesăm laptele, toate activităţile pe un deal în Unirea. Ne pregătim pentru ce poate fi mai rău în viitor. Dacă costurile cresc cu logistica, cu transportul, nu va fi sustenabil să ducem brânza departe de casă şi vrem să devenim buni şi să servim clienţii noştri de aproape, clienţii la care ajungem în mai puţin de o oră“. Astfel, Ferma cu Omenie se va concentra pe această strategie în următorii ani.

În 2021, Ferma cu Omenie a avut afaceri de 19,7 milioane de lei, iar Unilact Transilvania a avut un rulaj de peste 7 milioane de lei. În 2022, Ferma cu Omenie a avut o cifră de afaceri de circa 25 de milioane de lei (circa 5 mil. euro) şi şi-a majorat cu 70% profitul. „Suntem foarte fericiţi pentru aceste rezultate, care ne ajută şi finanţarea pentru 2023. Nu a fost ce am bugetat, a fost însă un an foarte bun. Dar cred că avem nevoie de aceste perioade critice ca să luăm decizii bune care ne vor ajuta în viitor. Confortul în care am fost în anii trecuţi pentru că mâncarea s-a vândut foarte bine în pandemie. În 2022 lucrurile s-au schimbat radical“.

Marius Bîcu spune că în 2022 a simţit consumatorul fricos, foarte atent la deciziile de cumpărare pe care le face, foarte atent la risipă, iar oameni au renunţat să mai cumpere anumite produse sau au redus cantitatea.

„Am început cu un buget extrem de optimist, să creştem cu 60%, să creştem şi profitul, să dezvoltăm noi produse, să facem o investiţie frumoasă la Ocna Mureş şi în februarie lucrurile s-au schimbat radicat, imediat după anunţarea războiului am avut creşteri de preţuri, o criză a energiei, şi apoi la jumătatea anului ne-am dat seama că nu vom mai ajunge la bugetul propus şi am făcut 2 variante de buget“. Antreprenorul povesteşte că în 2022 a făcut doar investiţiile de care a fost nevoie şi că a învăţat să fie atenţi la costuri, la materii prime, a învăţat să reducă pierderile tehnologice, şi să fie mai atenţi.

Astfel, antreprenorul spune că cea mai bună decizie de business pe care a luat-o a fost să renunţe la un depozit vechi în care funcţiona şi să semneze un parteneriat cu Whiteland, firmă de transport şi logistică.  „Vrem să păstrăm încă parteneriatul cu Whiteland pentru că este foarte eficient din punct de vedere logistic să nu transporţi doar mafa ta, să nu vii cu camionul înapoi gol după ce duci marfa“. Pentru 2023, Ferma cu Omenie şi-a bugetat o creştere de 60% a profitabilităţii şi a cifrei de afaceri.