Karpaten Meat, grup cu 7.000 de bovine Angus: România este exportator de animale vii, dar am putea avea capacitatea să închidem lanţul. România exportă anual carne de vită de 21 mil. euro, dar bovine vii de 175 mil. euro, conform INS

Autor: Mădălina Dediu Panaete 11.01.2023

În acelaşi timp, importurile de carne de vită sunt de aproape patru ori mai mari.

Laurenţiu Şerban, director de vânzări în cadrul Karpaten Meat, una dintre cele mai mari ferme de creştere a bovinelor de carne, spune că România poate produce carne de vită de calitate, dar fermierii nu trebuie să se oprească doar la creşterea bovinelor şi să le vândă ca atare, ci trebuie să investească şi în îmbunătăţirea procesului de creştere, pe hrană, dar şi pe abatorizare.

„În continuare, în acest domeniu zootehnic România exportă animale vii şi importă apoi produsele ambalate, finite. Din moment ce România concurează cu exportul de animale vii şi cu exportul de cereale, e foarte greu să obţii preţuri competitive pe obţinerea cărnii. Suntem un exportator de animale vii, dar am putea avea capacitatea în România să închidem lanţul, ceea ce facem şi noi, dar avem nevoie de ajutor“, a spus Laurenţiu Şerban la solicitarea ZF pentru un supliment dedicat industriei cărnii. Karpaten Meat Group deţine un efectiv de 7.000 de bovine din rasa Aberdeen Angus, repartizate în cinci ferme pe Valea Hârtibaciului, judeţul Sibiu, precum şi centre de carantină şi ferme de îngrăşare situate în partea de sud a ţării.