Început de an timid pentru consumul de energie. Scădere de până la 28% a cererii faţă de anul trecut

Autor: Roxana Petrescu 11.01.2023

Iarna blândă de până acum, dar mai ales eforturile făcute în scopul eficientizării consumului de energie au dus la continuarea tendinţei de scădere a cererii de electricitate şi anul acesta.

Începutul lui 2023 a venit cu o accentuare a scăderii consumului de energie, cererea fiind în medie cu 16% mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, arată calculele ZF făcute pe baza datelor Transelectrica. Cea mai mare scădere a fost înregistrată luni, pe 2 ianuarie, când cererea de energie a fost cu 28% mai mică faţă de cea din ziua similară a anului trecut. Sunt mai mulţi factori care stau la baza acestei evoluţii. În primul rând, scumpirea dramatică a energiei a dus la măsuri stricte de reducere a con­sumului, în cazul unor industrii secţii întregi de activitate fiind închise.

Datele Auto­rităţii Naţionale de Reglementare în do­meniul Energiei (ANRE) arată că în primele nouă luni ale anului, la nivel naţional cererea de energie a fost cu 6% mai mică faţă de 2021, fiind înregistrate scăderi ale consumului atât pe segmentul casnic, cât şi industrial. Astfel, populaţia a consumat cu 5% mai puţină energie, iar industria cu 6%. Totodată, iarna acestui an, cel puţin până acum, a fost neobişnuit de caldă, astfel că şi consumul de energie a avut un motiv în plus de a rămâne la un nivel scăzut.