Pagina verde. Green Group investeşte peste 25 mil. euro în 2023 în fabrici de reciclare a electronicelor şi a sticlei. Marius Costache, GreenWeee: România are toate şansele să aibă un an bun în 2023 în zona economiei verzi

Autor: Alina-Elena Vasiliu 11.01.2023

Grupul de firme Green Group este activ în domeniul reciclării, fiind controlat din 2016 de fondul de investiţii Abris Capital Partners.

GreenWeee, companie care se ocupă cu reciclarea electrocasnicelor, parte din Green Group, va deschide în prima parte a acestui an o fabrică nouă de colectare a deşeurilor de profil.

„În 2023, grupul nostru de firme va continua să investească în modernizarea capacităţilor existente de colectare şi reciclare, dar şi în dezvoltarea de noi fabrici şi hub-uri de colectare deşeuri. De exemplu, pentru GreenWeee, începutul anului va aduce deschiderea celei de-a treia fabrici de reciclare DEEE (deşeuri de echipamente electrice şi electronice – n. red.) în România, o investiţie în valoare de 15 milioane de euro“, spune Marius Costache, CEO al GreenWeee.

Tot în 2023, grupul are în plan şi finalizarea unei noi fabrici de reciclare a sticlei, o investiţie de peste 10 milioane de euro, care va procesa atât ambalaje de sticlă, cât şi sticlă plană, astfel ajungând la o capacitate de 260.000 de tone pe an pentru GreenGlass, parte din Green Group.

Eltex Recycling, o altă firmă din grup, va continua expansiunea geografică în România prin deschiderea a cel puţin două noi hub-uri de colectare, investiţie estimată la câteva milioane de euro. Astfel, în total, investiţiile planificate de Green Group pentru 2023 depăşesc 25 de milioane de euro.

„Deşi contextul economic actual este unul incert la nivel global, cred că România are toate şansele să aibă un an bun în 2023 în zona economiei verzi. Cred că cea mai mare provocare va fi în zona legislativă, dat fiind faptul că este nevoie să corectăm cu rapiditate lucrurile care încă nu funcţionează“, mai spune Marius Costache.

Grupul de firme Green Group este activ în domeniul reciclării, fiind controlat din 2016 de fondul de investiţii Abris Capital Partners, unul dintre cei mai importanţi investitori de private equity din Europa Centrală. În prezent, GreenGroup cuprinde opt companii şi cinci divizii majore de afaceri: reciclarea PET, reciclarea deşeurilor electrice şi electronice (DEEE), reciclarea deşeurilor de ambalaje din sticlă, managementul deşeurilor industriale şi răspunderea extinsă a producătorilor (EPR) pentru deşeurile de ambalaje.

Bazele Green Group au fost puse în 2002, într-un moment în care rata de colectare separată a deşeurilor era zero. În România, grupul are şapte fabrici de reciclat, la Buzău, Urziceni, Popeşti-Leordeni, Iaşi şi Câmpia Turzii, cele mai multe fiind în Buzău, unde Green Group are un parc de reciclare.

În 2022, Green Group a contractat o finanţare multijurisdicţională de 127 de milioane de euro de la un sindicat de bănci format din Banca Comercială Română, ING Bank, OTP Bank România, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank.

Scopul a fost utilizarea fondurilor pentru refinanţare, achiziţii şi investiţii în proiecte verzi, astfel încât să-şi consolideze şi să-şi extindă activitatea în regiune. Grupul are în plan dezvoltarea în următorii ani prin investiţii de 150-200 mil. euro, ţinta fiind aceea de a deveni cel mai mare grup integrat de reciclare din Europa Centrală şi de Est, prin investiţii de tip capex şi achiziţii de companii.

Green Group a cumpărat anul trecut compania UAB Ecso din Lituania, intrând astfel pe piaţa de reciclare a poliolefinelor de joasă densitate (LDPE). Cu mai puţin de o lună înainte, grupul românesc de firme a preluat SIGAD, un dezvoltator de software pentru raportare de mediu.

Tot în 2022, Green Group şi-a relocat birourile din Bucureşti în clădirea One Tower din Bucureşti, parte a ansamblului multifuncţional One Floreasca City, ca o strategie în vederea reducerii amprentei de carbon şi a consumului de resurse naturale la nivel de grup, precum şi pentru managementul eficient al deşeurilor.