Situaţia furnalului închis de la Liberty Galaţi, fostul Sidex: va deschide sau nu ultimul furnal în funcţiune în februarie, se întreabă 7.000 de angajaţi. Reprezentanţii combinatului spun că activitatea la combinat nu a fost întreruptă şi nu au fost disponibilizări, iar salariile angajaţilor au fost plătite la timp şi mărite începând cu 2023

Autor: Răzvan Botea 11.01.2023

♦ Liberty Galaţi a anunţat la finalul lui 2022 oprirea furnalului 5 pentru modernizare, ultimul rămas în funcţiune, din cele şase câte a avut combinatul Sidex

Producţia de oţel din fur­nalul 5 de la Liberty Ga­laţi, fostul Sidex, a fost oprită la finalul lui 2022, pen­tru lucrări de mente­nanţă. Reprezentanţii combi­na­­tului nu au dat o dată exactă pentru repor­nire, spunând că aceasta este condi­ţionată de piaţă.  Combinatul are, po­trivit datelor furnizate de compa­nie, circa 7.000 de angajaţi şi o producţie anuală de 3 mil. tone de oţel. Este unul dintre cei mai mari angajatori şi exportatori din Româ­nia, cu un rol crucial în economia locală şi naţională. În 2021, ultimul an pentru care există date publice, combinatul de la Galaţi a rea­lizat un profit record, de 1,4 mld. lei, după ce până în 2018 a avut pierderi uriaşe an de an.

„Aşa cum am informat angajaţii noştri şi alţi parteneri ai companiei înainte de lansarea programului, data repornirii va depinde de condiţiile de piaţă, care în prezent rămân dificile. Procesul de repornire a furnalului nu va dura mai mult de câteva săptămâni de la luarea deciziei. Având în vedere situaţia de pe piaţă, considerăm că acum este momentul potrivit pentru a începe programul de mentenanţă şi îmbunătăţiri în valoare de 18 mil. lei“, a transmis către ZF un purtător de cuvânt.

Pandemia şi mai apoi războiul din Ucraina au dat peste cap piaţa europeană de oţel, inclusiv cea românească, o piaţă şi aşa în corzi din cauză că alţi producători din Rusia, Ucraina, Turcia sau China au costuri de producţie mult mai mici. Potrivit informaţiilor ZF, combinatul de la Galaţi a adunat stocuri de oţel, la fel ca multe alte companii.