Tesla plănuieşte să-şi extindă „gigafabrica” de maşini electrice din Texas. Învestiţia se va ridica la peste 775 de milioane de dolari

Autor: Andrei Şerbănescu 11.01.2023

Tesla a depus o cerere de extindere a „gigafabricii” sale din Texas, cu o investiţie în valoare totală de 775,7 milioane de dolari, conform documentelor guvernamentale, marcând una dintre cele mai mari campanii de extindere de la înfiinţarea fabricii colosale de 5,5 miliarde de dolari din Germania, anul trecut, relatează Reuters.

Compania intenţionează să adauge cinci noi facilităţi la locaţia sa din Austin, inclusiv un laborator de testare a celulelor şi o unitate numită "Catode", potrivit documentelor depuse de companie pe site-ul Departamentului de licenţe al statului Texas.

Extinderea din Austin vine la câteva zile după ce Reuters a raportat că Tesla l-a promovat pe şeful său din China, Tom Zhu, pentru a prelua supravegherea directă a fabricilor de asamblare din SUA, precum şi a operaţiunilor de vânzări din America de Nord şi Europa.

Cel mai valoros producător auto din lume s-a confruntat cu probleme de producţie şi de logistică cauzate de COVID la centrul său cheie din Shanghai, la care se adaugă preocupările tot mai mari legate de cererea în creştere.

Livrările din trimestrul al patrulea ale Tesla au fost sub estimările pieţei. De asemenea, compania derulează un program redus de producţie la uzina din Shanghai până în ianuarie, a relatat Reuters.

Compania este aşteptată să organizeze ziua investitorilor pe 1 martie la uzina din Austin şi probabil va dezvălui planurile de extindere şi de alocare de capital.

Tesla are, de asemenea, o „gigafabrică” în Nevada şi o unitate de producţie în Fremont, California.

Ziarul local Reforma a relatat în decembrie că Tesla ar putea anunţa în curând construcţia unei „gigafabrici” în nordul statului mexican Nuevo Leon, cu o investiţie iniţială cuprinsă între 800 de milioane şi 1 miliard de dolari.