Cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din Asia anunţă creşteri salariale în Japonia: În ciuda inflaţiei, Fast Retailing, proprietarul brandului de modă Uniqlo, va creşte salariile lucrătorilor japonezi cu până la 40%

Autor: Andrei Şerbănescu 11.01.2023

Fast Retailing, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din Asia şi proprietarul brandului de modă Uniqlo, va majora salariile angajaţilor din Japonia cu până la 40%, în condiţiile în care inflaţia din această ţară creşte în cel mai rapid ritm din ultimele decenii, scrie Financial Times.

Creşterea bruscă a salariilor vine în urma apelurilor premierului Fumio Kishida către companiile japoneze de a majora remuneraţiile care au stagnat timp de decenii, firmele având dificultăţi în a transfera costurile mai mari către consumatori.

Economiştii se aşteaptă ca şi alte companii să le urmeze exemplul, dar la o scară mult mai mică, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca Japonia să creeze un cerc virtuos de creştere a salariilor, a consumului şi a preţurilor.

Într-o declaraţie de miercuri, Fast Retailing a precizat că majorarea salarială - care va intra în vigoare începând cu luna martie - are ca scop elevarea sistemului de remunerare al grupului la un nivel global competitiv. În timp ce multe companii japoneze se bazează pe o structură de salarizare bazată pe vechime, retailerul va evalua angajaţii pe baza performanţelor lor şi a capacităţii de a contribui la afacere, a adăugat acesta.

Ca urmare a revizuirii, salariul lunar de început pentru absolvenţii universitari va creşte de la 255.000 de yeni la 300.000 de yeni (2.270 de dolari), în timp ce salariile pentru noii manageri de magazin vor creşte de la 290.000 de yeni la 390.000 de yeni.

„Pentru ceilalţi angajaţi, compania intenţionează să crească salariile anuale cu până la 40%", a precizat Fast Retailing. „Pe viitor, noua remuneraţie a fiecărui angajat va fi decisă în funcţie performaneţele la locul de muncă".

Fast Retailing va suporta costuri mai mari cu personalul, în condiţiile în care compania se confruntă cu serioase turbulenţe din cauza deprecierii yenului, a costurilor mai aspre ale materialelor şi a unei epidemii de Covid-19 în China.

Fast Retailing a mărit deja în septembrie salariile cu o medie de 20% pentru majoritatea angajaţilor săi cu jumătate de normă. Combinate cu ultima majorare pentru angajaţii cu normă întreagă, costurile totale legate de personalul companiei vor creşte cu aproximativ 15% faţă de anul trecut, creştere care, potrivit FR, va fi absorbită prin sporirea productivităţii.

Inflaţia de bază din Japonia, care nu include preţurile volatile ale alimentelor proaspete, a crescut cu 3,7% în noiembrie, cel mai rapid ritm din ultimii aproape 41 de ani. Acest lucru a sporit aşteptările pentru negocierile salariale tradiţionale din primăvară, guvernul solicitând întreprinderilor să majoreze salariile pentru a compensa preţurile mai mari.