EXCLUSIV ZF. Topul celor mai mari tranzacţii din România în 2022: În total, au fost parafate peste 220 de deal-uri, dar mai puţin de zece dintre ele au sărit de 100 mil. euro. Ca volum, piaţa a mers bine, dar se vede o scădere a valorilor

Autor: Cristina Roşca 15.01.2023

♦ În 2022, pe fondul unei inflaţii galopante, dobânzile au început să crească ♦ Scumpirea banilor a dus la o precauţie mai mare în rândul investitorilor când vine vorba de modul în care investesc ♦ În condiţiile prudenţei cumpărătorilor, evaluările au scăzut.

Anul 2022 a fost unul bun pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, cu peste 220 de tranzacţii parafate, conform unei ana­lize ZF care a adunat toate deal-urile anunţate anul trecut. Nu au fost incluse tranzac­ţiile cu o valoare oficială declarată de sub 0,5 mil. euro, nici cele cu o valoare estimată de ZF sub acest prag. Altfel, în realitate, numărul acordurilor ar fi şi mai mare.

Astfel, în volum, piaţa locală de M&A a mers bine în 2022, un an marcat de o inflaţie record, de peste 17%, una dintre cele mai mari din Europa. Totuşi, în valoare se observă o serie de schimbări în piaţă.

Mai exact, jucătorii din sectorul de fuziuni şi achiziţii spun că anul este împărţit în două. Aşa s-a întâmplat şi la nivel global, nu doar în România. Prima jumătate a fost încă bună, cu bani mulţi şi ieftini şi cu apetit din partea cumpărătorilor în pofida inflaţiei şi în pofida războiului de la graniţa României. A contat şi că în primele luni ale anului s-au încheiat unele negocieri care datau din 2021.