Borcanul cu bacşiş din cafenele – ilegal sau nu?

Autor: Alexandra Matei 12.01.2023

Multe dintre micile cafenele din ţară au păstrat borcanul cu tips pe bar, însă aleg să îl ţină gol, pentru că nu ştiu cum ar trebui să procedeze conform legii.

Sunt însă şi unii proprietari de cafenele care au ales să renunţe la borcanul cu bacşiş pentru că nu ştiu dacă acesta mai este sau nu legal, odată cu intrarea în vigoare a legii bacşişului de la 1 ianuarie 2023.

De la implementarea legii au trecut aproape două săptămâni, însă până acum, niciun inspector ANAF din ţară nu a intrat în cafenele pentru a sancţiona acei proprietari care încă păstrează borcanul pe tejghea, în contextul în care acesta ar fi cu adevărat ilegal.

În contextul implementării legii bacşişului de la 1 ianuarie 2023, borcanul cu eticheta „tips”, pe care obişnuiam să îl vedem în cafenele, mai este legal sau nu? Aceasta este întrebarea care se află pe buzele tuturor proprietarilor de mici cafenele din ţară, multe dintre ele funcţionând pe modelul to go, fără a fi clar specificat dacă se încadrează sau nu în noile modificări privind bacşişul.

Legea prevede o impozitare a bacşişului de 10%, iar banii care în mod normal ajungeau înainte direct la anagajaţi, acum trebuie să treacă prin firmă.

„Încă avem borcanul cu bacşiş. La noi nu există să scoţi o pre-notă, să întrebi clientul cât vrea să lase bacşiş. Dacă acesta a plătit, deja i s-a închis bonul, iar dacă mai pune 2-3 lei în borcan, nu putem să îi batem pe casa de marcat pentru că trebuie să apară pe acelaşi bon pe care apare şi un caffe latte, spre exemplu. E complicat”, spune Radu Savopol, cofondator 5 to go.

Multe dintre micile cafenele din ţară au păstrat borcanul cu tips pe bar, însă aleg să îl ţină gol, pentru că nu ştiu cum ar trebui să procedeze conform legii.

Aceştia spun că nici contabilii lor nu au alte informaţii suplimentare din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi că aşteaptă ca lucrurile să se reglementeze.

„Nu avem nicio idee despre ce trebuie să facem cu borcanul cu bacşiş. Am tot întrebat oameni din domeniu ce fac cu acest bacşiş pe care clienţii îl lasă în borcan, dar nici ei nu ştiu. Momentan, noi avem în continuare borcanul pe bar, dar îl ţinem gol. Nu s-a specificat nimic concret cu privire la acest borcan, la acest mod de a primi bacşiş din partea clienţilor cafenelei”, a adăugat Alexandru Gheorghe, cofondator al cafenelei Cafătory din Bucureşti.

Sunt şi unii patroni de cafenele care au renunţat complet la borcanul cu bacşiş, din teama de a nu face un lucru ilegal ce le-ar putea aduce sancţiuni.

Aceştia au decis să primească bacşişul de la clienţi şi să îl introducă direct în casa de marcat, urmând ca la final de lună să întocmească un raport şi să impoziteze suma respectivă cu 10%, exact aşa cum prevedea legea.

„Borcanul nu mai este în momentul de faţă în cafenea pentru că am înţeles că nu se mai poate acest lucru, că nu ar mai fi legal. A dispărut, iar bacşişul se duce direct în casa de marcat şi oprim cei 10% pentru ANAF. Munca noastră s-a îngreunat acum”, a spus şi Daniel Turcan, cofondator al cafenelei Arbusto din Râmnicu-Vâlcea.

Banii intră în casă, explică el, iar angajaţii îi împart la final de lună. Deşi din cafeneaua sa din Râmnicu-Vâlcea borcanul cu tips a dispărut, în alte cafenele el continuă să rămână la vedere, iar clienţii încă lasă astfel bacşiş personalului.

Ziarul Financiar a înaintat o solicitare către ANAF pentru a vedea dacă borcanul cu bacşiş mai este sau nu legal în acest moment, după intrarea în vigoare a legii de la 1 ianuarie, însă până la momentul redactării articolului, reprezentanţii instituţiei nu au transmis niciun răspuns.

„Cei de la contabilitate ne-au spus să scoatem borcanul pentru a evita posibilele reprecursiuni în cazul în care avem controale. Este o situaţie complicată şi este destul de incert subiectul”, a mai spus cofondatorul cafenelei Arbusto.

Proprietarii de cafenele continuă să se întrebe dacă borcanul cu bacşiş este ilegal sau nu, însă răspunsul întârzie să apară.

De la implementarea legii au trecut aproape două săptămâni, însă până acum, niciun inspector ANAF din ţară nu a intrat în cafenele pentru a sancţiona acei proprietari care încă păstrează borcanul pe tejghea, în contextul în care acesta ar fi cu adevărat ilegal.