Business sportiv. Bianca Albuleţ, cofondatoare a Centrului Naţional de Formare Monitori Schi: Copiii vin către acest sport, avem peste 100 de participanţi în Mini Cupa României, dar apoi, din lipsa fondurilor, renunţă

Autor: Miruna Diaconu 13.01.2023

♦ Numărul total de pârtii de schi din România însumează cât dimensiunea unei singure staţiuni de schi din Franţa sau Elveţia.

Cu toate că infrastructura sportivă locală nu se ridică la standardele europene, copiii sunt atraşi de schi, însă în drumul spre performanţă se pierd din cauza lipsei fondurilor. Mai mult, cluburile sportive nu mai au nici puterea necesară a recruta copiii către acest sport.

„Copiii vin către acest sport, noi avem foarte mulţi copii, în Mini Cupa României avem peste 100 de participanţi. Copiii fac asta din plăcere, dar la trecerea la competiţiile de juniorat şi când intră în sistemul internaţional, acolo se pierd, nu mai au motivaţie. Premiile se dau copiilor sub 10 ani, iar ei când împlinesc

12 ani nu mai primesc premii din cauză că nu există sponsori cooptaţi de federaţie, dacă federaţia este cea care organizează. Degeaba avem copii care fac până la 10 ani schi, dacă apoi nu continuă, când e perioada cea mai importantă“, spune Bianca Albuleţ, cofondatoare a Centrului Naţional de Formare Monitori Schi.

Ea este multiplă campioană naţională la schi alpin, campioană balcanică la schi alpin în mai mulţi ani, dar a reprezentat România şi la Jocurile Olimpice şi campionate mondiale.

România are un total de 218 pârtii de schi care însumează 189 de kilometri. Spre comparaţie, o singură staţiune din Franţa sau Elveţia are un număr asemănător de pârtii de schi. Conform datelor Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, anul trecut au fost omologate 13 pârtii noi de schi, cu un total de aproape 14 km.

Sinaia este staţiunea care are cel mai mare număr de kilometri de pârtii de schi, cu circa 23 km.

„Nu aş spune că standardele lipsesc, în mare parte, dacă ai o pârtie liberă şi o zăpadă bună, ai putea să te antrenezi fără probleme. Una dintre problemele pentru care sportivii trebuie să se ducă în afară la pregătire este pentru că avem o iarnă foarte scurtă în România. Ei au nevoie de zăpadă pe o perioadă lungă de timp, e bine să nu facă pauză mai mult de o lună“, explică ea.

Mai mult, toate competiţiile importante de schi, unde sportivii pot aduna puncte şi pot deveni din ce în ce mai buni, se organizează în Italia, Franţa sau Austria.

„Chiar dacă am avea cele mai bune staţiuni din Europa, tot am fi departe de acest nucleu, unde se câştigă puncte şi experienţă.“

Federaţia nu este mereu implicată în susţinerea sportivilor, aşa cum spune şi Bianca Albuleţ. Mai mult, lipsa finanţărilor reprezintă o altă provocare.


Toate competiţiile importante de schi, unde sportivii pot aduna puncte şi pot deveni din ce în ce mai buni, se organizează în Italia, Franţa sau Austria.