Tudorel Andrei, INS: Doar trei judeţe din România au înregistrat creştere a populaţiei în ultimii 10 ani. Populaţia din Ilfov, Bistriţa-Năsăud şi Suceava a crescut şi în şapte judeţe populaţia a scăzut foarte mult

Autor: Răzvan Botea 13.01.2023

 ♦ Pe de altă parte, şapte judeţe au pierdut peste 10% din populaţie.

Ilfovul, Bistriţa-Năsăud şi Suceava sunt singurele judeţe din România unde populaţia a crescut în ultimii 10 ani, arată Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, într-o analiză asupra recensământului din 2022.

„Chiar dacă în ultimii zece ani în majoritatea judeţelor populaţia a scăzut, totuşi diferenţele sunt semnificative între judeţe dacă avem în vedere intensitatea scăderii populaţiei rezidente la nivelul acestora. Trei judeţe, populaţia rezidentă a înregistrat o creştere în ultimii zece ani: Ilfov (39,6%), Bistriţa - Năsăud (3,4%) şi Suceava (1,2%)“, scrie Tudorel Andrei.

Pe de altă parte, în şapte judeţe populaţia a scăzut cu peste 10% de la ultimul recensământ, din 2011.

„În ultima clasă sunt incluse şapte judeţe, care în ultimii zece ani au înregistrat o scădere foarte mare a populaţiei rezidente: Caraş „ Severin (-16,6%), Teleorman (-14,9%), Hunedoara (-13,6%), Brăila (-12,4%), Olt (-12,2%), Mehedinţi (-11,7%) şi Buzău (-10,2%).“

În total, România a pierdut circa 1,1 mil. de oameni în ultimii 10 ani, mai arată datele recensământului. Cu toate acestea, notează Tudorel Andrei, declinul demografic este întâlnit şi în alte state din estul Europei.

„În al doilea rând, trebuie avut în vedere că, începând cu 1990, a fost reluat procesul tranziţiei demografice a populaţiei, un proces natural pentru populaţia oricărei ţări, dar care în ţara noastră a fost afectat într-o măsură foarte mare în perioada comunistă, prin decizii politice ce au avut ca obiectiv o creştere rapidă a populaţiei ţării într-o perioadă scurtă de timp.“

De asemenea, adaugă el, scăderea populaţiei a venit şi din plecarea românilor în străinătate, care a scăzut rapid populaţie rezidentă.

„Migraţia internaţională, fenomen ce a dus la diminuarea rapidă a populaţiei rezidente a ţării pe parcursul ultimilor treizeci de ani. În egală măsură, migraţia internaţională a diminuat potenţialul de creştere pe cale naturală a populaţiei, întrucât, în cea mai mare parte, populaţia care a făcut obiectul migraţiei internaţionale a fost una tânără.“