Cum să faci să nu procesezi. Roşiile se strică vara pe câmp, iar România importă suc de roşii şi ketchup de 20 de milioane de euro

Autor: Florentina Niţu 13.01.2023

♦ „Avem supraproducţie în sezon, dar puţine ferme pot livra roşii pentru industrie.“

România a importat suc de roşii şi ketchup de 18,5 milioane de euro în 2021, valoare cu 20% mai mare decât în anul precedent, arată datele Eurostat, biroul european de statistică. În acelaşi an, valoarea exportului de suc de roşii şi ketchup a fost de 1,65 milioane de euro, de peste zece ori mai mică decât cea a exportului. De ce?

„Cererea din România este destul de mare pentru suc de roşii şi ketchup, dar problema este că nu avem materie primă pentru proce­sare, astfel că im­portăm. În plin sezon avem supraproducţie, însă de roşii pentru consum, nu pentru industrie. Diferenţa este că cele pen­tru consum au un brix mai mic, adică mai puţină pulpă. Noi luăm roşii, în general, din România, dar nu sunt multe ferme şi avem nevoie de 50-60 de tone/sezon“, spu­ne Alin Chiţu, administratorul companiei Focus TDR.