ZF Live. Mihai Precup, secretar de stat, Ministerul Finanţelor: Zeci de companii de stat caută experţi pentru a acoperi poziţii în consiliile de administraţie

Autor: Ramona Cornea 19.01.2023

 „Avem 64 de companii care au procese de selecţie în curs, la 25 procedurile de selecţie sunt închise. Se grăbeşte declanşarea procesului de selecţie pentru aceste companii ale statului român la nivel de consiliu de administraţie şi de directori generali. Avem undeva la 216 companii deţinute direct de Guvernul României, care angajează peste 83.000 de angajaţi şi generează undeva la 7% din PIB.”

Zeci de companii de stat ă caută experţi pentru a acoperi poziţii în consiliile de administraţie, afirmă Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Acum, decidenţii politici au pe masă un proiect de lege privind modificarea Ordonanţei de Urgenţă 109 cu privire la guvernanţa corporativă. Acest proiect de lege vizează, printre altele, modificări ale procesului de selecţie a celor care vor face parte din consiliile de administraţie ale companiilor de stat.

„Trebuie să avem companii puternice, transparente şi le putem obţine printr-o selecţie transparentă a consiliilor de administraţie. Ce este nou? Pe de-o parte, vorbim de o centralizare a dreptului de proprietate asupra companiilor, a exerciţiului dreptului de proprietate. Deşi ministerele de resort rămân, monitorizarea performanţelor companiilor se mută la nivel de SGG. Vom avea obiective clare în ceea ce priveşte indicatorii de performanţă financiară şi nefinanciară asupra companiilor. Vom avea, pe de altă parte, o transparenţă în ceea ce priveşte gestiunea acestor companii şi performanţele financiare ale acestor companii şi, nu în ultimul rând, o uniformizare în ceea ce priveşte structura juridică a companiilor de stat”, a spus Mihai Precup în cadrul emisiunii de business ZF Live.