ZF Live. Iulian Sorescu, partener Noerr, expert în ajutoare de stat şi investiţii: Se anunţă un an plin de proiecte de investiţii, similar cu ultimii doi ani, care au fost excepţionali. Investitorii străini se uită la forţa de muncă disponibilă, la costul ei, dar şi la întregul climat de business al unei ţări atunci când au în plan investiţii

Autor: Alexandra Matei 17.01.2023

În ultimii doi ani, jumătate din proiectele de ajutor de stat au fost făcute de către companii româneşti din varii domenii, precum industria alimentară, industria materialelor de construcţii sau industria chimică.

Anul 2023, spune Iulian Sorescu, partener în cadrul casei de avocatură Noerr şi expert în ajutoare de stat şi investiţii, se anunţă a fi un an plin de proiecte de investiţii, atât autohtone, cât şi străine.

Nici recesiunea economică, despre care se vorbeşte constant şi nici conflictul de la graniţă nu au micşorat interesul investitorilor străini pentru România, iar Europa de Est, afirmă el a început să devină un magnet care atrage investiţiile.

„Se anunţă un an plin de proiecte de investiţii, similar cu ultimii doi ani, care au fost excepţionali. Nu am văzut decizii de oprire sau de punere în stand-by a proiectelor de investiţii. Contextul politic sau cel din Ucraina sperie puţin investitorii care vin de departe, în special investitori americani sau asiatici, dar în ultimele şase luni pare că nu a frânat venirea investitorilor către regiune, ci chiar o accelerează. Dacă ne uităm global, ei se pot duce în vest, unde deja spaţiul de business este saturat şi forţa de muncă este scumpă. Însă, Europa de Est a început să devină un magnet care atrage investiţiile”, a spus Iulian Sorescu, partener Noerr, expert în ajutoare de stat şi investiţii, la emisiunea zilnică de business ZF Live.