Pagina verde. Cu bicicleta pe dig. Administraţia Apele Române va amenaja, cu bani din PNRR, peste 400 de kilometri de diguri ca piste pentru biciclete: „Durata de implementare este de 36 de luni de la semnarea contractelor de finanţare“

Autor: Alina-Elena Vasiliu 18.01.2023

Valoarea totală a proiectelor propuse de ANAR şi depuse de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor este de 41,8 milioane de euro, fonduri rambursabile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Peste 400 de kilometri de diguri din mai multe zone ale României vor fi reabilitate şi amenajate ca piste pentru biciclete după ce Ministerul Dezvoltării a aprobat proiectele depuse de Ministerul Mediului în acest sens.

Este vorba despre diguri administrate de Administraţia Naţională Apele Române, iar propunerile de proiecte au fost elaborate de reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române prin cinci administraţii bazinale de apă - Olt, Crişuri, Mureş, Banat şi Jiu.

„Durata de implementare a proiectelor este de 36 de luni de la semnarea contractelor de finanţare. Beneficiarii acestor proiecte sunt toţi cei interesaţi, cu precădere localităţile din zona UAT-urilor pe care aceste trasee le traversează“, a spus Sorin Lucaci, directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), la solicitarea ZF.

În total, este vorba despre 426 de kilometri de diguri răspândite în judeţele Harghita, Timiş, Bihor, Mureş şi Dolj. Cel mai amplu proiect are o lungime de 191 de kilometri şi se află în bazinul hidrografic Crişuri.

„Companiile care se vor ocupa de amenajarea pistelor de biciclete vor fi selectate în urma unor proceduri de achiziţie publică derulate la nivelul administraţiilor bazinale de apă care au depus şi câştigat proiectele“, a mai spus Sorin Lucaci.

Următorii paşi în implementarea proiectelor vor fi semnarea contractelor de finanţare, derularea procedurilor de achiziţie publică pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, apoi proiectarea şi execuţia propriu-zisă.

Traseele vor fi amenajate pe digurile de protecţie la inundaţii ale cursurilor de apă, în zonele protejate şi pe drumurile publice cu trafic redus, valorificând în acest fel elementele de patrimoniu cultural şi peisaj natural.

„Fără a afecta funcţionalitatea şi accesul la lucrările hidrotehnice, pistele nou-create vor oferi posibilitatea turiştilor, dar şi celor pasionaţi de ciclism să ajungă în zone turistice greu accesibile. Prin aceste proiecte este încurajat în acelaşi timp ecoturismul, prin utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ.“

Pistele vor fi executate astfel încât să poată asigura în continuare accesul atunci când se impun alte tipuri de lucrări, inclusiv de intervenţie în caz de debite mari, necesare întreţinerii şi utilizării digurilor.

Valoarea totală a proiectelor propuse de ANAR şi depuse de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor este 41,8 milioane de euro, fonduri rambursabile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Bugetul total alocat acestei componente este de 247,5 milioane de euro pentru amenajarea a 3.000 de kilo­metri de trasee cicloturistice, în vederea creşterii accesibilităţii zonelor turistice. Pentru proiectele depuse în parteneriat de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru digurile administrate de ANAR au fost eligibile traseele care traversează minimum trei judeţe. Pe o lungime de minim 150 de kilometri, acestea sunt continue, iar pornind de aici, se vor putea realiza legături secundare către obiectivele turistice-culturale pe o rază de până la 10 kilo­metri“, spun reprezentanţii ANAR.

Pentru proiectele depuse individual de către Ministerul Mediului pentru digurile de protecţie din administrarea ANAR, au fost eligibile traseele continue pe o lungime de minimum 10 kilometri şi care traver­sează teritoriul a cel puţin două UAT-uri din categoria co­mune, oraşe sau/şi municipii.

 

Unde vor fi piste de biciclete pe diguri?

45 de kilometri: judeţul Harghita – proiectul „Lucrări de amenajare a digurilor pentru realizarea traseelor cicloturistice în judeţul Harghita“

65 de kilometri: judeţul Timiş – proiectul „Traseu cicloturistic dig râu Timiş mal stâng, tronson Albina – frontiera cu Serbia“

191 de kilometri: judeţul Bihor – proiectul „Reabilitarea coronamentului digurilor de apărare şi crearea infrastructurii pentru trasee cicloturistice în bazinul hidrografic Crişuri

17 kilometri: judeţul Mureş – proiectul „Reabilitarea coronamentului digurilor de apărare şi crearea infrastructurii traseului cicloturistic pe sectorul Sântana de Mureş – Târgu-Mureş – Sâncraiu de Mureş – Cristeşti, judeţul Mureş“

17 kilometri: judeţul Mureş – proiectul „Reabilitarea coronamentului digurilor de apărare şi crearea infrastructurii traseelor cicloturistice pe sectorul Solovastru – Reghin – Petelea, judeţul Mureş“

66 de kilometri: judeţul Timiş – proiectul „Reabilitarea coronamentului digului de apărare şi crearea infrastructurii traseului cicloturistic pe sectorul Fenalc, judeţul Arad – Cenad, judeţul Timiş“

25 de kilometri: judeţul Dolj – proiectul „Reabilitarea coronamentului digului de apărare şi crearea infrastructurii traseului cicloturistic pe sectorul Zăval – Bechet, judeţul Dolj".       

Sursa: ANAR