Pagina verde. Cursa pentru certificări. Peste 150 de clădiri din România au primit eticheta BREEAM sau LEED în 2022

Autor: Alina-Elena Vasiliu 18.01.2023

Acestea reprezintă aproximativ o treime din numărul de clădiri certificate în cei 14 ani de când a apărut în România prima certificare de clădire verde.

CTP, Nhood, Penny, Mitiska Reim şi Square 7 Properties, Globalworth şi Transilvania Construcţii sunt dezvoltatorii imobiliari care şi-au adjudecat în 2022 cele mai multe certificări de clădiri, ţinând cont de standardele cele mai populare în domeniu – BREEAM şi LEED. În total, potrivit datelor ADP green building, companie specializată în acordarea de certificări, în 2022 au fost certificate 154 de clădiri din România. Acestea reprezintă aproximativ o treime din numărul de clădiri certificate în cei 14 ani de când a apărut în România prima certificare de clădire verde.

„Cele mai multe clădiri certificate sunt clădiri de retail (59 de centre comerciale sau magazine alimentare), urmate de sectorul logistic (48 de clădiri de producţie sau depozitare) şi clădirile de birouri (36 de clădiri certificate)“, spun reprezentanţii ADP.

Compania a finalizat anul trecut 108 certificări BREEAM, echivalentul a 1.392.166 de metri pătraţi, reprezentând aproape 60% din totalul certificărilor încheiate în 2022 în România. Tot în 2022, ADP green building şi-a extins activitatea şi în Ungaria, urmând ca în 2023 să îşi consolideze prezenţa în România, Bulgaria şi Ungaria şi să se extindă în Slovacia. „Deşi sectorul construcţiilor e ameninţat de fluctuaţii mari ale preţurilor, schimbări legislative imprevizibile, penurie de materie primă, numărul şi varietatea de proiecte contractate pentru servicii de sustenabilitate în 2022, care se vor derula pe următorii doi-trei ani, ne arată că dezvoltatorii îşi vor continua planurile de investiţii, planuri în care sustenabilitatea are un loc foarte important. Nu doar numărul de proiecte a crescut foarte mult în ultimii ani, ci şi ambiţiile dezvoltatorilor pentru certificări de nivel tot mai înalt“, spune Adrian Pop, manager general la ADP green building.

Atât BREEAM, cât şi LEED sunt standarde care abordează aspecte precum confortul angajaţilor şi impactul asupra mediului prin diferite criterii – mobilitate, eficienţă energetică, consum de resurse, materiale de construcţii, susţinerea biodiversităţii. În piaţă există şi alte sisteme de certificare, însă acestea sunt cele mai populare.

Interesul pentru certificări a început să crească în special din 2018 în România, extinzându-se dincolo de dezvoltările comerciale şi ajungând treptat şi în zona publică. Potrivit consultanţilor, clădirile „verzi“, în special cele confirmate de un sistem de certificare, sunt mai atractive, au un succes pe piaţă mai mare, sunt mai valoroase sau prezintă o garanţie mai mare pentru acordarea finanţărilor.

Pentru a ajunge în acel punct însă, este nevoie de investiţii punctuale în folosirea surselor de iluminat pe LED, îmbunătăţirea anvelopei, echipamente cu randament mai bun sau surse regenerabile. O strategie completă ar trebui să atingă trei paliere: reducerea pierderilor, reducerea consumului şi producerea de energie din surse regenerabile. Un al patrulea palier, mai puţin explorat, dar cu mare potenţial de reducere a consumurilor de energie, este schimbarea de comportament a utilizatorilor.