Câţi bani câştigă o fermă care practică agricultură sustenabilă sau regenerativă? Productivitatea creşte cu 30% şi un certificat de carbon se vinde cu 25 dolari/hectar

Autor: Florentina Niţu 18.01.2023

Mulţi fermieri români au început să practice agricultură sustenabilă sau regenerativă încă de acum un deceniu, însă primul program de certificare a carbo­nului din sol a apărut în România abia acum un an, creat de Agreena, una dintre cele mai importante companii de certificare a carbonului din sol de la nivel internaţional, cu acţionariat danez.

Piaţa din România reprezintă 10% din portofoliul Agreena, care are peste 600.000 de hectare contractate la nivel mondial. Astfel, circa 60.000 de hectare, adică 2% din suprafaţa agricolă cultivată cu cereale şi lucrată în mod profesional în România, sunt exploatate prin practici durabile. Câţi bani câştigă o fermă care practică agricultură sustenabilă sau regenerativă?

„În piaţa globală, un certificat de carbon este 2 dolari, adică nu prea mulţi bani. Aşadar, este important ca noi să spijinim acest start de vânzare a certificatelor de carbon. Acum, noi plătim de la 15 dolari şi aşteptările mele sunt ca în câţiva ani să ajungă la 100 de dolari, pentru că această piaţă se va maturiza“, a spus Simon Haldrup, fondatorul Agreena, care a dezvoltat în 2021 unul dintre primele programe de plată a carbonului din sol acreditat la nivel internaţional, AgreenaCarbon.