De unde extrage OMV Petrom grosul producţiei de petrol şi gaze? Principalele două zone de producţie, Oltenia şi Marea Neagră, au „secat“ accentuat în ultima decadă

Autor: Roxana Petrescu 21.01.2023

Oltenia rămâne cea mai impor­tantă zo­nă de producţie din România în eco­no­mia OMV Petrom, cel mai mare producă­tor lo­cal de petrol şi gaze, cu o pondere în totatul pro­ducţiei la nivel de grup pe anul 2021 de circa 25%, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor OMV Petrom.

Deşi neîntrecu­tă ca importanţă în totalul resurselor OMV Petrom, cantitatea de hidrocarburi extrase din această regiune a scăzut cu 23% faţă de nivelul din 2012, arată datele companiei.

A doua zonă importantă pentru pro­ducţia OMV Petrom este Marea Neagră, care figurează în datele com­pa­niei sub de­nu­mirea de Petromar. Aceasta a adus în 2021 circa 15% din toată producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom la nivel de grup. Şi can­ti­tăţile extrase din Marea Neagră sunt în scădere continuă, cu 33% faţă de 2012. Anul trecut a adus o nouă scădere a producţiei de petrol şi gaze a OMV Petrom. Compania a avut o producţie de gaze natu­rale de numai 3,4 miliarde de metri cubi, cu 8% mai mică faţă de cea din 2021, inclusiv producţia de petrol fiind în scădere.