ZF Live. Roxana Mircea, managing partner REI Finance Advisors: Antreprenorii mici şi mijlocii pot lua până la 100.000 de euro prin fonduri europene pentru a-şi digitaliza afacerile

Autor: Alexandra Matei 25.01.2023

Antreprenorii cu afaceri mici şi mijlocii pot accesa finanţări europene cuprinse între 20.000 şi 100.000 de euro pentru a-şi digitaliza businessurile. Aceştia pot folosi banii europeni fie pentru achiziţia de soluţii software, fie pentru achiziţia de calculatoarea sau alte echipamente.

Sesiunea pentru această axă de fi­nan­ţare, spune Roxana Mircea, ma­naging partner REI Finance Advisors, va fi deschisă în perioada 1 februarie - 31 martie, iar banii vor intra rapid, urmând ca semnarea contrac­telor să aibă loc până la începutul verii.

„Această finanţare vine cu obligativitatea de a menţine timp de cinci ani media angajaţilor din 2021. Societăţile mijlocii, cu circa 230 de angajaţi, primesc 100.000 de euro, dar trebuie să îşi asume păstrarea angajaţilor. Trebuie să existe o stabilitate în business şi să crească afacerea cu 20% în trei ani. În caz contrar, banii trebuie daţi înapoi. Vorbim despre 346 mil. euro pe această linie de finanţare şi estimez că vor fi circa 7.000 de beneficiari. Banii vor intra rapid. Calendarul publicat de Ministerul Investiţiilor este unul extrem de atrăgător, iar contractele vor fi deja semnate până în vară. Trebuie să mergem, în general, mult mai repede cu evaluarea.“

„Aici, vorbim de o evaluare automatizată, bazată pe inteligenţă artificială. Estimăm că vom avea circa 15.000 de aplicanţi“, a detaliat Roxana Mircea, managing partner REI Finance Advisors , în timpul emisiunii online de business ZF Live.

Această linie de finanţare, afirmă ea, s-ar preta pentru companii din zona de producţie, dar din zona servicii. Primul pas pe care aceste companii trebuie să îl facă este să întocmească punctajul pe baza bilanţului de anul trecut.

Firmele de software de pe piaţa românească aşteaptă şi ele acest program pentru a-şi majora vânzările. În acest moment, spune Roxana Mircea, sunt foarte multe discuţii tehnice pentru ca aceste firme de software să înţeleagă fluxurile din cadrul societăţilor care doresc să achiziţioneze soluţii de digitalizare.

În prezent, printre companiile care au aplicat pentru aceasă axă de finanţare pentru digitalizare se numără şi societăţi care au luat bani europeni anterior, prin alte linii de finanţare.

„Cei care au simţit gustul banilor nerambursabili vin în continuare către noi. Munca este extrem de mare acum. În piaţă este o lipsă de cash. Sunt multe domenii afectate, consumul scade, iar antreprenorii se uită la orice bănuţ“, a adăugat aceasta.

Până acum, menţionează ea, au fost depuse pentru analiză 9.000 de dosare de către femei antreprenor pentru finanţări mici, de circa 40.000 de euro.

Fondurile europene pentru digitalizarea afacerilor mici şi mijlocii nu sunt singurele la care antreprenorii trebie să fie atenţi în perioada care urmează. Programele pentru reciclare, venite de la Ministerul Mediului, spune Roxana Mircea, trebuie urmărite, de asemenea, cu atenţie.

Reciclatorii mari, detaliază ea, vor avea la dispoziţie, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), 260 mil. euro pentru a-şi pregăti proiectele şi pentru a începe studiile de fezabilitate, iar sesiunea de depunere va începe în februarie-martie.

Totodată, pe zona de energie regenerabilă, din Fondul de Modernizare de la Ministerul Energiei, adaugă aceasta, vin foarte mulţi bani pentru fabrici, dar şi pentru autoconsum sau primării.

„Avem un ghid consultativ deja, iar companiile sunt cu ochii pe el. Operatorii mai mari se vor duce către Fondul de Modernizare. Cei care au, însă, suprafeţe mai mici, cum ar fi 3.000 mp de acoperiş, aşteaptă ElectricUp, un program mai mic, pentru maxim 20 KW“, a explicat Roxana Mircea.

Această perioadă este una foarte încărcată, mai spune ea, atât pentru antreprenorii care se uită cu interes către finanţări nerambursabile, cât şi pentru consultanţii din cadrul REI Finance Advisors, mai ales în contextul în care încep să vină şi implementările pentru proiecte depuse anul trecut.