Logistica atrage noi tranzacţii: Transilvania Construcţii a plătit 3,5 mil. euro pentru un parc industrial în Arad, cu 30 de chiriaşi

Autor: Alina-Elena Vasiliu 19.01.2023

Transilvania Construcţii, o companie care deţine în România mai multe proprietăţi industriale şi comerciale, cu o suprafaţă cumulată de peste 250.000 de metri pătraţi, a cumpărat un parc industrial din zona de nord a municipiului Arad.

Parcul se întinde pe un teren de 4,4 hectare şi a fost cumpărat în schimbul sumei de 3,5 milioane de euro, de la Comalim SA, o companie deţinută, potrivit datelor de pe platforma de analiză financiară Confidas.ro, de SIF Imobiliare Plc, înregistrată în Cipru, cu o pondere de 91,2%, alături de alţi acţionari din Arad. La rândul său, SIF Imobiliare este deţinută majoritar de SIF Banat-Crişana (SIF1).

Pe site-ul de prezentare a companiei Comalim se precizează că „societatea a fost înfiinţată în anul 1991, prin preluarea integrală a patrimoniului fostei Întreprinderi de Comerţ cu Ridicata a Mărfurilor Alimentare Arad. Obiectul de activitate este închirierea de bunuri imobile proprii şi comerţ”. Comalim Arad este listată la Bursa de Valori Bucureşti, având simbol bursier MALI.

Proprietatea din Arad cumpărată acum de Transilvania Construcţii include două hale, spaţii de depozitare şi clădiri administrative cu o suprafaţă închiriabilă de peste 16.000 de metri pătraţi. Toate acestea urmează a fi modernizate de către noul proprietar. Terenul are acces la Drumul European E68, ce leagă Arad de Nădlac, iar localizarea în apropierea Autostrăzii A1 asigură legătura cu alte localităţi din ţară şi străinătate.

„Proprietatea achiziţionată deserveşte peste 30 de chiriaşi, care activează în diverse domenii de activitate”, a spus Andrei Timofte, director general la Transilvania Construcţii S.A.

Tranzacţia a fost asistată de compania de consultanţă imobiliară Crosspoint Real Estate, care a mai consultat compania Transilvania Construcţii şi în al doilea trimestru al anului 2022 într-un alt deal, în valoare de aproximativ 15 milioane de euro.

„Arad este un oraş ce, alături de Timişoara sau Oradea, poate fi printre principalii poli de dezvoltare ai României din vestul ţării”, a spus Ionuţ Stan, associate director în cadrul Crosspoint Real Estate.

Transilvania Construcţii, cu afaceri de 56 de milioane de lei în 2021, este o companie din Cluj-Napoca, controlată de Andrei-Iancu Timofte (în proporţie de 59%) şi de Mircea Timofte (36%), restul acţiunilor aparţinând altor persoane, potrivit datelor BVB, unde compania a fost listată până în 2020.

„Transilvania Construcţii SA a fost înfiinţată în anii 1990 şi a devenit una dintre cele mai mari companii de construcţii din Cluj-Napoca şi din Transilvania, dezvoltând proiecte rezidenţiale care au stat la baza a ceea ce este acum oraşul Cluj-Napoca. În 1999, compania a fost privatizată, continuând să fie una dintre cele mai mari companii de construcţii din zonă”, se arată pe site-ul companiei.

Firma a lucrat la proiecte de construcţii rezidenţiale, industriale, de birouri, stadioane şi hoteluri şi a dezvoltat şi propriile parcuri industriale şi proiecte de locuinţe. Este vorba despre parcuri de spaţii industriale în oraşe ca Bacău sau Cluj-Napoca şi de birouri precum Novis Plaza, tot în Cluj-Napoca.