Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei: Luăm măsuri excepţionale pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Statele Unite şi-au atins limita de îndatorare

Autor: Eduard Ivanovici 19.01.2023

Statele Unite au început să aplice măsuri excepţionale pentru a putea plăti în continuare facturile guvernului federal, având în vedere că SUA şi-au atins joi limita de îndatorare, spune Janet Yellen, secretarul american al Departamentului de Trezorerie, potrivit CNBC.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy, Yellen a menţionat că Trezoreria va opri investiţiile în Fondul Serviciului Public de Pensionare şi al Persoanelor cu Handicap şi Fondul Beneficiilor Medicale ale Foştilor Angajaţi din Serviciul Poştal până pe 5 iunie 2023.

Totuşi, Yellen a avertizat că ambele decizii sunt supuse unor „incertitudini considerabile” în condiţiile în care Congresul nu va adopta un proiect de lege de creştere a plafonului de îndatorare, care ajunge în prezent la 31.400 de miliarde de dolari.

Secretarul Trezoreriei argumentează că măsurile respective i-ar putea permite guvernului să îşi plătească obligaţiile fiscale până la începutul lunii iunie. De altfel, Yellen a îndemnat Congresul să „acţioneze în timp util pentru a creşte sau a suspenda limita de îndatorare”, un eşec în acest sens însemnând că Statele Unite ar intra pentru prima dată în istoria sa în incapacitate de plată (default) şi ar provoca daune economice în toată lumea.

De asemenea, vinerea trecută, Casa Albă i-a cerut Congresului să mărească „fără condiţii” plafonul da îndatorare.

Yellen a avertizat săptămâna trecută că guvernul de la Washington DC ar atinge limita legală de îndatorare joi, 19 ianuarie, ceea ce ar determina ulterior autorităţile să adopte o serie de măsuri menite să ajute guvernul în ceea ce priveşte evitarea unui potenţial default.

Statele Unite nu au intrat niciodată în incapacitate de plată pe fondul datoriilor acumulate de-a lungul anilor, însă plafonul de îndatorare a fost majorat de 22 de ori între 1997 şi 2022. Conform unui oficial al Casei Albe, citat de CNBC, administraţia Biden va prioritiza negocierile pentru un nou proiect de lege privind creşterea limitei de îndatorare după jumătatea lunii aprilie.