Uzina Ford Otosan din Craiova a livrat şi în 2022 cel mai bine vândut hibrid din România – Ford Puma

Autor: Bogdan Alecu 20.01.2023

Ford Puma, SUV-ul mic produs la Craiova, de Ford Otosan, a fost şi în 2022 pe prima poziţie când vine vorba despre versiuni hibride, fiind cel mai bine vândut astfel de model în 2022, cu 3.046 de unităţi înmatriculate

În ceea ce priveşte înmatriculările de autovehicule din România, Ford a încheiat anul 2022 cu o creştere de 7%, numărul final de unităţi înmatriculate fiind de 8.379, faţă de 7.803 în anul anterior. Pentru Ford, cota de piaţă din România a crescut de la 6,51% la 6,55% în 2022.

Ford Kuga, produs in fabrica din Valencia, este al doilea cel mai bine vândut model Ford şi a înregistrat o creştere importantă în 2022, de 29%, fiind înmatriculate 1.371 de unităţi de-a lungul anului. Trebuie remarcat că versiunile hibride au înregistrat o creştere de 96%, Kuga fiind în continuare cel mai bine vândut model Plug-in Hybrid (PHEV) din România, indiferent de segment.

“Electrificare gamei de produse este pariul pe care Ford îl propune clienţilor săi şi mă bucură faptul că aceştia apreciază varietatea de astfel de modele pe care le oferim, indiferent că vorbim despre versiuni complet electrice, hibride (MHEV), full-hibride (FHEV) sau plug-in hibride (PHEV)”, a spus Roxana Capătă, Managing Director Ford Romania Services, compania naţională de vânzări a Ford pentru România, cea responsabilă de vânzări.

În ciuda faptului că piaţa de vehicule comerciale (fără segmentul de comerciale grele) din România a scăzut cu 14% faţă de anul 2021, fiind în continuare afectată de criza de semiconductori, Ford a reuşit să îşi păstreze poziţia de lider al segmentului de vehicule comerciale, cu o cotă de piaţă de 18,2%, în creştere faţă de anul anterior.

Ford Transit Custom rămâne lider al segmentului din care face parte (MCV 1Tonă) pentru al şaselea an consecutiv şi îşi menţine o cotă de piaţă ridicată, de 27%. Ford Ranger, este în continuare numărul unu pe segmentul pickupurilor cu o cotă de piaţă de 45,1%.

Ford Transit îşi menţine trendul pozitiv şi înregistrează o creştere a cotei de piaţă faţă de anul 2021, ajungând la 20% şi se plasează pe locul al doilea în segment.

“Deşi industria auto a trecut printr-un nou an dificil în 2022, mă bucur că Ford a reuşit să confirme în România încrederea clienţilor săi, dar şi versatilitate şi fiabilitatea gamei sale de vehicule comerciale. Ţin să menţionez performanţa  înregistrată de Ford Ranger care a dominat segmentul de o manieră clară, deşi s-a aflat la final de generaţie. De asemenea, Transit şi-a mărit cota de piaţă şi a marcat lansarea versiunii complet electrice, E-Transit”, a declarat Roxana Capătă.

Performanţa vânzărilor de vehicule comerciale Ford din Romania se regăseşte şi în rezultatele înregistrate de divizia Ford Pro la nivel european, astfel că 2022 a fost cel de-al optulea an consecutiv în care Ford este lider pe piaţă, stabilind un nou record în industrie.

În 2022, Ford Pro a înregistrat cea mai mare cotă de piaţă de până acum, de 15,0% şi şi-a crescut cota de la an la an în unsprezece ţări: Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania, Grecia, Irlanda, Portugalia, România, Suedia şi Turcia.