Grupul Electromontaj va proiecta şi construi infrastructura celui mai mare parc eolian din Moldova, comuna Ruginoasa, deţinut de DTEK Renewables International, controlată de miliardarul ucrainian Rinat Ahmetov, şi de Moldova Eolian

Autor: Roxana Rosu 20.01.2023

Grupul Electromontaj a câştigat licitaţia pentru proiectarea şi construirea infrastructurii pentru cel mai mare parc eolian din Moldova, comuna Ruginoasa, investiţie a  DTEK Renewables International. compania controlată de miliardarul ucrainian Rinat Ahmetov, şi Moldova Eolian.

Lucrările include realizarea reţelei de linii electrice subterane, fundaţiile pentru cele zece turbine eoliene care se vor monta în cadrul acestui proiect, platformele pentru depozitarea echipamentelor, drumurile de acces şi interioare ale parcului eolian.

“Ne bucurăm să începem anul cu un proiect nou în zona energiei regenerabile. Este un parteneriat care ne onorează şi care demonstrează din nou capacitatea Electromontaj de a susţine tranziţia către un viitor sustenabil. Darea în exploatare a noii capacităţi de producţie de energie eoliană în parcul Ruginoasa are o valoare deosebită pe fondul crizei energetice actuale.”, a spus Ionuţ Tănăsoaica, CEO Electromontaj.

La derularea proiectului va participa şi Emfor Montaj, companie din grupul Electromontaj, în calitate de subcontractor. Lucrările Electromontaj sunt programate a se finaliza în septembrie 2023.

Parcul de la Ruginoasa se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 23 ha. Centrala electrică eoliană va avea o putere instalată de 60 MW şi odată finalizată va livra aproximativ 150.000 MWh/an în Sistemul Energetic Naţional.

„Suntem încântaţi să colaborăm cu Electromontaj. Parcul eolian Ruginoasa este o parte importantă a creşterii portofoliului nostru de producere de energie din surse regenerabile în România şi suntem încrezători că Electromontaj, una dintre cele mai mari şi mai experimentate companii de construcţii din România, poate contribui la succesul proiectului.”, a spus John Stuart, CEO DTEK Renewables International.