(P) „Nu mai era timp de pierdut.” Cum a fost salvată viaţa unui pacient grav bolnav

Autor: Publicitate 24.01.2023

Malformaţiile cardiace congenitale pot duce la complicaţii grave şi chiar la deces, pentru că deseori sunt diagnosticate târziu, când simptomele devin greu de ignorat. În această situaţie s-a aflat şi Dragoş, un pacient de 38 de ani, care s-a dus la un control medical pentru că începuse să obosească foarte uşor.

„Mi s-a explicat că am o malformaţie cardiacă congenitală: valvă aortică bicuspidă. Nu am ştiut până atunci că am acest defect de la naştere. Doctorii mi-au spus să revin peste un an, dar a urmat pandemia şi n-am mai mers la consult. Situaţia s-a înrăutăţit, oboseam tot mai des şi aveam palpitaţii. În câteva luni, trebuia să mă operez, pentru că ventriculul stâng începuse să se mărească. Nu mai era timp de pierdut”, povesteşte pacientul.

După ce a fost refuzat de mai multe spitale din ţară şi străinătate, pentru că dorea să se opereze doar printr-o procedură minim invazivă, Dragoş s-a prezentat la o consultaţie la Spitalul Clinic SANADOR, la Prof. Dr. Victor Costache. Aici, el a găsit în sfârşit alternativa la operaţia clasică, cu deschiderea sternului: echipa condusă de Prof. Dr. Victor Costache a realizat o intervenţie de chirurgie cardiovasculară minim invazivă, prin minitoracotomie dreaptă asistată video.

În cadrul intervenţiei, care a reprezentat o premieră naţională, a fost tratată insuficienţa de valvă aortică şi a fost închis un defect septal ventricular. Pentru că pacientul era unul tânăr, chirurgii au folosit o bioproteză de ultimă generaţie, Edwards Resilia, cu o durată de viaţă de două ori mai mare comparativ cu cea a unei proteze valvulare obişnuite.

La mai puţin de o zi de la această intervenţie complexă, Dragoş a fost transferat pe Secţia de chirurgie cardiovasculară, de unde a fost externat după doar câteva zile. Această recuperare rapidă a fost posibilă pentru că Spitalul Clinic SANADOR este singurul centru de excelenţă în chirurgia cardiacă din ţară în care s-a implementat sistemul fast-track de îngrijire intra- şi postoperatorie, prin care un bolnav poate fi detubat după 8 ore de la intervenţia chirurgicală şi transferat de la terapie intensivă în secţia de specialitate.

La Spitalul Clinic SANADOR, se pot efectua şi intervenţii hibride, dacă există indicaţie în acest sens. Astfel, procedurile de chirurgie cardiovasculară pot fi completate cu tehnici de cardiologie intervenţională, în acelaşi timp operator, dacă intervenţia este realizată în două săli hibride care deţin câte un angiograf de ultimă generaţie – Philips Azurion 7. Aceste dispozitive ultraperformante permit tratamentul minim invaziv, prin abord endovascular, al sindroamelor coronariene acute, cum sunt angina pectorală şi infarctul miocardic acut.