Cum arată calendarul Bursei în prima parte a anului: raportări, propuneri de dividend, transferuri pe segmentul principal şi listarea Hidroelectrica

Autor: Eduard Ivanovici 28.01.2023

 

Piaţa românească de capital a început anul cu un avans de 3,7% pe indicele principal în primele 13 şe­dinţe de tranzacţionare. De altfel, cu o creştere de 3% în prima sesiune de trading din 2023, BET a avut cel mai bun început de an din 2013 încoace, după ce a terminat anul trecut cu un minus de 11%, potrivit datelor Bursei de Valori Bucureşti.

În continuare, investitorii îşi vor îndrepta atenţia către sezonul de raportări financiare la 2022, companiile listate la BVB urmând să îşi publice odată cu începutul lunii februarie rezultatele înregistrate de-a lungul anului trecut. Startul va fi dat pe 1 şi 2 februarie de TeraPlast Bistriţa (TRP), respectiv OMV Petrom (SNP). Pe radarul investitorilor vor fi, în special, companiile din energie, utilităţi şi sectorul financiar-bancar.

Lunile februarie şi martie vor marca listarea celui de al doilea ETF (exchange traded fund) la BVB, care va urmări dinamica indicelui BET-NG al companiilor de energie şi utilităţi, cât şi publicarea bugetelor de venituri şi cheltuieli (BVC) pe 2023. De asemenea, în martie şi aprilie, consiliile de administraţie ale com­paniilor prezente la BVB vor propune primele distribuiri de dividende din acest an.