Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Modele de educaţie. Montessori, metodă de educaţie care se bazează pe activitate autodirijată, învăţare practică şi joacă

Autor: Ramona Cornea 23.01.2023

 În metoda Montessori  rolul profesorului este de a ghida copiii în învăţare fără a deveni un obstacol şi fără a intra prea mult în procesul natural de învăţare  O clasă Montessori pune accent pe învăţarea practică şi pe dezvoltarea abilităţilor din lumea reală  Această metodă descurajează unele măsuri convenţionale de educaţie, cum ar fi notele şi testele.

Metoda de educaţie Montessori este o abordare netradiţională a învăţării care se concentrează pe promovarea unui sentiment de independenţă şi dezvoltare personală în clasă. Unele dintre componentele sale unice includ blocuri de timp de trei ore pentru activităţi, săli de clasă cu vârste mixte şi materiale de învăţare şi programe specifice.

Această filozofie educaţională a fost creată de Maria Montessori, un medic şi educator italian, care şi-a consolidat părerile despre educaţie în timp ce lucra la Roma la sfârşitul anilor 1890 cu copii cu întârziere de dezvoltare.

Montessori credea că mediul de învăţare, profesorii, experienţele şi mediul fizic pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra educaţiei. Astfel, sălile de clasă Montessori sunt amenajate astfel încât să faciliteze şi să încurajeze cel mai bine învăţarea.

O clasă Montessori pune accent pe învăţarea practică şi pe dezvoltarea abilităţilor din lumea reală. Acest model de educaţie pune accentul pe independenţă şi consideră copiii dornici de cunoaştere şi capabili să iniţieze învăţarea într-un mediu de învăţare bine pregătit. În plus, această metodă descurajează unele măsuri convenţionale de educaţie, cum ar fi notele şi testele.

Spre deosebire de obiectivul majorităţii instituţiilor educaţionale, care este ca elevii săi să atingă rezultate maxime la anumite discipline academice, metoda Montessori creează un mediu care promovează dezvoltarea optimă intelectuală, fizică, emoţională şi socială a copilului.

Deşi există multe beneficii ale metodei Montessori şi mai multe studii empirice dezvăluie rezultate promiţătoare, există câteva dezavantaje ale acestui tip de educaţie, cum ar fi costul şi lipsa structurii. Cu toate acestea, există încă zeci de mii de programe Montessori în toată lumea.