ZF Digital Summit 2022. Monica Stătescu, partener, Filip & Company: 70% din negocierile pentru tranzacţiile de M&A pe IT sunt pe zona de răspundere. Antreprenorul vrea să răspundă cât mai puţin, iar investitorul vrea să ceară şi cămaşa de pe el

Autor: Alexandra Cepăreanu 23.01.2023

„Finalizarea unei tranzacţii a unei companii de IT poate dura o lună, cu negociere de trei-patru săptămâni, dar am avut şi tranzacţii care s-au concretizat în două-trei sau patru luni, iar altele au fost prelungite şi mai mult pentru că mai sunt momente în care părţile nu se înţeleg“.

Aproximativ 70% din negocierile ţinute pentru tranzacţiile de M&A dintre jucătorii din zona de IT se învârt în jurul discuţiilor despre răspunderea pe care antreprenorii o au în faţa investitorilor, a spus în cadrul evenimentului ZF Digital Summit 2022, care a avut loc în noiembrie 2022, Monica Stătescu, partener în cadrul casei de avocatură Filip & Company. Ea a adăugat că antreprenorii trebuie să negocieze într-un mod echilibrat.

„Ce se negociază cel mai mult într-o tranzacţie M&A în IT este partea de răspundere. Pentru că antreprenorul va vrea să răspundă cât mai puţin, iar investitorul va vrea să ceară şi cămaşa de pe el. Cred că aproximativ 70% din negocieri în tranzacţiile de M&A pe IT sunt pe zona de răspundere“, a spus Monica Stătescu.

Astfel, finalizarea unei tranzacţii de M&A a unei companii de IT poate dura o lună, cu negocieri de trei - patru săptămâni, dar se pot întinde şi pe o perioadă mai lungă, de circa două – trei sau chiar patru luni.