Cum arată cifrele violenţei domestice din 2022: 42 de femei şi 4 copii, bătuţi până la moarte, în familie

Autor: Laura Buciu 23.01.2023

Cifrele violenţei domestice din 2022 sunt teribile: 42 de femei şi 4 copii au murit anul trecut, în urma bătăilor şi abuzurilor din familie, iar aproape 40.000 de femei şi 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor, spune, luni, ministrul Familiei, Gabriela Firea.

42 de femei şi 4 copii au murit anul trecut, în urma bătăilor şi abuzurilor din familie, iar aproape 40.000 de femei şi 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor. De asemenea, în 2022, au fost emise peste 11.000 de ordine de protecţie şi peste 20.000 de ordine de protecţie provizorii.

„Această realitate înfiorătoare trebuie să ne să ne mobilizeze şi să-i facă pe mai mulţi români să conştientizeze gravitatea unor astfel de gesturi. Am vizitat la Bacău una dintre cele 42 de locuinţe protejate din programul Venus, derulat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi - ANES. Alături de preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Valentin Ivancea, senatoarea Cristina Breahnă-Pravăţ, subsecretarul de stat ANES, Simona Butacu şi directorul DGASPC Bacău, Cătălin Codreanu, am stat de vorbă cu toate cele şase victime care şi-au găsit aici salvarea. Poveştile acestor doamne sunt cutremurătoare şi sunt legate de acelaşi lucru: toate aceste femei au fost agresate fizic sau psihic de persoanele pe care le considerau a fi cele mai apropiate. E groaznic doar gândul că au fost nevoite să-şi ia copiii în braţe, să fugă pentru a-şi salva vieţile şi să-şi părăsească definitiv locuinţele, pentru o nouă viaţă departe de abuzuri”, spune Gabriela Firea.

Ministrul Familiei spune că a rămas impresionată de povestea unei bunici în vârstă de 66 de ani care a ajuns în locuinţa protejată în urmă cu o jumătate de an, împreună cu nepotul de doar 8 ani. Femeia nu a mai suportat abuzurile la care erau supuşi chiar de fiica sa, mama băiatului, astfel că au cerut ajutorul autorităţilor.

Printre victimele consiliate în centrul din Bacău este şi o femeie venită în România tocmai din Thailanda.

„A căutat un trai mai bun pentru familia sa, însă a ajuns să fie agresată de soţ. De şapte luni, de când se află în locuinţa protejată, a scăpat de abuzuri, are un loc de muncă şi se află în proces de divorţ”, spune ministrul Firea.

„Sunt doar câteva exemple dintre cele aproape 5.400 de victime care incluse în proiectul Venus în ultimii doi ani. 650 de victime au fost găzduite în cele 42 de locuinţe sociale, neavând un alt loc unde să meargă în urma violenţelor. Peste 2.300 de victime au beneficiat de consiliere psihologică, iar aproape 2.400 au fost consiliate pentru a-şi găsi un loc de muncă. Din păcate, există în continuare multe victime care nu solicită ajutorul poliţiştilor sau care renunţă la plângeri de teama agresorilor. Le transmit, încă o dată, femeilor care se confruntă cu abuzuri în familie să aibă curaj şi să ceară ajutor! Pot fi salvate şi consiliate să treacă peste traume”, mai spune ministrul.

Victimele abuzurilor şi violenţei în familie au la dispoziţie Helpline 0800.500.333 de unde pot obţine ajutor.