Fondul american Elliott Management preia o participaţie de câteva miliarde de dolari la Salesforce. Presiunea creşte asupra grupului de software al lui Marc Benioff, după ce fondul Starboard Value cere creşterea marjelor de profit

Autor: Andrei Şerbănescu 23.01.2023

Elliott Management şi-a consolidat poziţia în Salesforce investind sume de miliarde de dolari în companie, după ce un alt mare investitor activist, Starboard Value, se alătură listei de acţionari a reputatului grup de software, raportează Financial Times.

Firma cu sediul la New York se alătură colegului activist Starboard Value, care a dezvăluit o participaţie la Salesforce în octombrie, cu un apel la creşterea marjelor de profit. Nu a fost clar care este poziţia Elliott cu privire la companie şi dacă s-au făcut recomandări către consiliul de administraţie.

Miza activistă va creşte presiunea asupra Salesforce şi a copreşedintelui şi cofondatorului acesteia, Marc Benioff. Compania a pierdut aproximativ 170 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă de la vârful atins la sfârşitul anului 2021, pe fondul restrângerii din sectorul tehnologic după un boom provocat de pandemie.

„Salesforce este una dintre cele mai importante companii de software din lume. După ce am urmărit evoluţia acesteia timp de aproape două decenii, am dezvoltat un respect profund pentru Marc Benioff şi pentru ceea ce a reuşit să construiască", a declarat Jesse Cohn, managing partner la Elliott. „Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm în mod constructiv cu Salesforce pentru a construi valoarea pe care o merită o companie de talia sa."

Salesforce a refuzat să comenteze ştirea în cauză. Participaţia Elliott a fost raportată pentru prima dată de Wall Street Journal.

La începutul acestei luni, Salesforce a anunţat că va reduce aproximativ 10% din forţa sa de muncă, într-o inversare a unui val de angajări din timpul pandemiei. Compania a adăugat aproape 17.000 de angajaţi în 2021. Grupul este una dintre numeroasele companii Big Tech, printre care se numără şi Alphabet, Amazon, Microsoft şi Meta, care au anunţat reduceri radicale de personal în ultimele săptămâni, pe fondul încetinirii creşterii în întreaga industrie.

Anul trecut, Elliott a ajutat la asamblarea preluărilor specialistului în software pentru întreprinderi Citrix Systems şi a grupului de rating media Nielsen, două dintre cele mai mari achiziţii cu efect de levier ale anului, prin intermediul unităţii sale de capital privat Evergreen Coast Capital.