Franţa şi Germania vor să construiască o linie de cale ferată de mare viteză pentru a-şi conecta mai eficient capitalele.

Autor: Valeriu Dănilă 23.01.2023

Franţa şi Germania au anunţat un plan de consolidare a legăturilor feroviare ca o modalitate de a oferi călătorii mai ecologice între cele două ţări, scrie Bloomberg.

Cele două ţări „suţin desfăşurarea rutei de tren de mare viteză între Paris şi Berlin, precum şi serviciul de tren de noapte, ambele anunţate pentru 2024”, potrivit unei declaraţii comune publicate după o întâlnire la Paris între Emmanuel Macron şi Olaf Scholz.

De asemenea, ei plănuiesc să creeze până în vara viitoare un bilet de tren pentru ca tinerii să călătorească ieftin prin cele două ţări.

SNCF din Franţa şi Deutsche Bahn din Germania, ambele proprietate publică, au declarat anterior că plănuiesc un serviciu direct de mare viteză între capitalele naţiunilor la sfârşitul acestui an. Călătorii care înţeleg impactul asupra mediului înconjurător sunt din ce în ce mai dornici de opţiuni feroviare pentru a evita zborul cu avioane care consumă mult combustibil, conexiunile precum Paris-Barcelona având o cerere puternică.

Guvernul lui Macron a încercat să restabilească unele dintre conexiunile cu trenul de noapte ale Franţei, cum ar fi între Paris şi Nisa, în numele tranziţiei ecologice, după ce nu a reuşit să investească în ele timp de ani de zile. Preşedintele francez a mai spus că va interzice zborurile interne atunci când este disponibilă o alternativă feroviară de mai puţin de 2,5 ore, dar măsura nu a intrat în vigoare.

În prezent, durează cel puţin 8 ore, şi adesea mult mai mult, pentru a călători între Paris şi Berlin cu trenul. Parisul şi Frankfurt sunt deja conectate printr-un tren de mare viteză.