Document: 3 mil. euro din emisiunile de bonduri de 10 mil. euro ale Vivre Deco, care acum sunt suspendate de la tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti, au fost cumpărate de Alpha Bank. Restul, în mare parte de micii investitori

Autori: Tibi Oprea , Liviu Popescu 24.01.2023

♦ Prima emisiune a Vivre (VIV25E), adusă la Bursă în 2020, are scadenţa în 2025, un cupon de 5,25% pe an pentru 3,45 mil. euro şi a fost intermediată de BT Capital Partners ♦ A doua (VIV26E), adusă în iulie 2021 şi cu scadenţa în 2026, are un cupon de 5,5% pe an pentru 7 mil. euro şi a fost intermediată de TradeVille ♦ Ambele sunt oprite de la tranzacţionare, prima la preţul de 23,8% din valoarea nominală şi a doua la un preţ de 7,15%.

O listă detaliată a deţi­nă­torilor de obli­gaţiuni Vivre Deco trimisă către Tribu­nalul Bucureşti ca parte a planului de restructurare a companiei în procesul de concordat preventiv arată la pagina 69 din 93 cine sunt şi ce calitate au deţinătorii care au cumpărat bonduri ale retailerului online de mobilă şi decoraţiuni, atât în prima emisiune de 3,45 milioane de euro intermediată de BT Capital Partners în 2020, cât şi în a doua de 7 milioane de euro intermediată de TradeVille în 2021.

Astfel, potrivit documentului datat noiembrie 2022 şi intrat în posesia ZF, Alpha Bank România în calitate de persoană juridică figurează cu 2,99 mil. euro în emisiunea de obligaţiuni de 7 mil. euro cu scadenţa în 2026, fiind cel mai mare obligatar societate pentru Vivre. Pe listă figu­rea­ză şi persoane fizice pentru această emisiune, respectiv 3,7 mil. euro, această categorie fiind defalcată de investiţia Alpha Bank. Tot aici, dar cu sume mai mici, apar şi firme precum Boomtech, Mihagro, Certrom şi unele fonduri de investiţii.

ZF a solicitat un punct de vedere de la Alpha Bank pentru a afla dacă este vorba despre investiţii proprii ale băncii sau dacă sunt fondurile clien­ţilor Alpha Bank. „Am primit solici­tarea. Nu putem comenta tran­zac­ţiile de pe piaţa de capital“, a transmis Alpha Bank la solicitarea ZF.

Acestea sunt datele pentru emisiunea cu scadenţa în 2026, cea adusă de TradeVille la Bursa de la Bucureşti, pentru care este plătită o dobândă de 5,5% pe an şi care a ajuns să se tranzacţioneze la 7,15% din valoarea nominală înainte de suspen­darea de la tranzacţionare în noiem­brie anul trecut. În emisiunea cu scadenţa în 2025, adusă la BVB de BT Capital Partners, la care emi­tentul plătea o dobândă de 5,25% pe an şi pentru care preţul ajunsese la 23,8% din valoarea nominală înainte de suspendarea de la tranzacţionare, persoanele fizice au 3,1 mil. euro.