15 ani de Transgaz la BVB: de la 2,2 mld. lei capitalizare la circa 3,4 mld. lei acum, dar dividende plătite către acţionari de 4 mld. lei, din care statul a luat jumătate

Autor: Eduard Ivanovici 24.01.2023

Pe 24 ianuarie 2008, transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz (simbol bursier TGN) încheia prima şedinţă de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti la 2,25 mld. lei capitalizare. Astăzi, compania are o valoare de piaţă de 3,4 mld. lei, un avans de 51%. 

Între timp, Transgaz a acordat dividende de 4 mld. lei, dintre care statul român a încasat jumătate. Pe 24 ianuarie 2008, indicele de referinţă BET afişa 7.618 puncte, faţă de 12.172 în prezent, deci un plus de aproximativ 60% în 15 ani, benchmarkul neluând însă în calcul dividendele atribuite acţionarilor.

„Oferta publică iniţială (IPO) derulată în urmă cu 15 ani a fost (...) o premieră sub trei aspecte: cea mai mare valoare a unei oferte puse în vânzare, cea mai mare cerere de acţiuni din România, primul IPO din România căruia i-a fost ataşat un nou instrument financiar numit «drepturi de alocare», scriindu-se în acest fel o pagină importantă atât în istoria şi evoluţia companiei cât şi a pieţei de capital din România”, se arată într-un comunicat de presă al Transgaz.