Cum să locuieşti mai bine. La vedere sau nu. Cum ascundem cablurile din casă?

Autor: Alina-Elena Vasiliu 24.01.2023

Într-o lume a tehnologiei, în care orice dispozitiv, aparat electrocasnic, echipament electronic vine însoţit de fire şi cabluri, integrarea acestora în amenajarea de acasă poate fi o misiune dificilă, dacă nu imposibilă. Totuşi, ascunderea cablurilor creează impresia de ordine, pe lângă faptul că simplifică estetica şi vine şi cu o oarecare siguranţă, mai ales pentru copii şi animalele de companie. Ce se poate face însă?

„În principiu, cablurile din locuinţă ar trebui să fie îngropate în zidurile camerelor şi singurul acces la ele să fie în dozele de legătură sau distribuţie şi în prize. Dacă mai avem şi prelungitoare de 3-5 metri întinse prin cameră, ar fi mai util ca acestea să fie ascunse în plintele perimetrale ale încăperii“, spune Răzvan Bunescu, key account manager B2B la Depanero, companie de service pentru electronice şi electrocasnice care face parte din grupul eMAG.

Există la dispoziţie şi alte modalităţi diferite şi creative de a ascunde cablurile din locuinţă. O soluţie ieftină şi simplă este prinderea lor de spatele mobilierului din casă, de picioarele mesei sau ale biroului, cu ajutorul unor cleme speciale pentru cabluri. O alta ar fi ascunderea în spatele unor cărţi sau chiar sub un covor. Astfel pot fi mascate, de exemplu, cablurile de la televizor sau de la alte echipamente multimedia.

„Dezvoltatorii privesc partea de instalaţii electrice ca pe o cablare structurată a unei clădiri, pentru a avea costuri cât mai scăzute (în fiecare priză ai acces şi la energie, şi la internet). Ca o recomandare, dacă se doreşte prelungirea cablurilor electrice şi, eventual, a cablurilor UTP – pentru transmisia de date de mare viteză – cele două tipuri de cabluri ar trebui să se afle la o distanţă de minimum 30 de centimetri pentru a nu se influenţa electromagnetic. Pentru eliminarea cablurilor folosite în transmisia de date se poate apela la modemuri WI-FI, care să faciliteze acest lucru. Acestea pot fi închise noaptea pentru economie de energie şi pentru a reduce poluarea electromagnetică (măcar în timpul somnului).“

Tendinţa, în ultimul timp, în urma dezvoltării surselor de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice), este ca un client să poată folosi două surse de energie, folosind aceleaşi circuite existente în casă, mai spune Răzvan Bunescu.

Acest lucru este posibil datorită smart meter-elor care pot executa această „alegere“ a sursei de alimentare, în funcţie de producţia de energie şi consumul instantaneu.

„Cablurile folosite în sistemele fotovoltaice sunt, în general, rezistente atât la intemperii, cât şi la UV şi se instalează în tuburi de protecţie tip copex, metalice. Pentru a avea pierderi de energie cât mai mici, aceste cabluri ar trebui să fie cât mai scurte (de la sursă la consumator).“

 


Ziarul Financiar continuă seria de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“.

cum să locuieşti mai bine este un proiect ZF care îşi propune să vorbească despre toate aspectele care privesc traiul în locuinţele noastre, de la evoluţia preţurilor la procesul de achiziţie, procesul de amenajare, tendinţe şi perspective privind noile proiecte rezidenţiale din piaţă, temeri şi iniţiative ale dezvoltatorilor, ale autorităţilor, ale cetăţenilor.

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în această pagină, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.