Consiliul Concurenţei a aprobat 94 de tranzacţii anul trecut, cele mai multe de după 2007. Două dintre deal-uri au fost autorizate cu condiţii, ambele fiind în sectorul medical

Autor: Cristina Roşca 24.01.2023

Consiliul Concurenţei a autorizat în 2022 un total de 94 de tranzacţii, acesta fiind un număr record pentru ultimii 16 ani. Datele confirmă astfel că, în pofida războ­iului de la graniţă, în pofida inflaţiei record şi a scumpirii finanţării, 2022 a fost un an bun pentru piaţa locală de M&A, care a continuat să atragă atenţia investitorilor.

ZF a scris recent că în 2022, pe piaţa din România s-au semnat peste 220 de tranzacţii cu o valoare totală de 4-5 mld. euro, conform datelor şi calculelor ziarului. În analiză au fost incluse doar tranzacţiile cu o valoare oficială declarată de peste 0,5 mil. euro, alături de cele cu o valoare estimată de ZF peste acest prag. Altfel, în realitate, numărul acordurilor ar fi şi mai mare. Deşi în volum piaţa a mers foarte bine, în valoare se remarcă o temperare a evaluărilor.

Datele de la Concurenţă sunt şi ele un indicator important al pieţei de M&A, deşi nu toate tranzacţiile ajung pe masa instituţiei, trebuind îndeplinite o serie de criterii. Mai exact, pentru ca un acord să aibă nevoie de autorizare e nevoie ca cifra de afaceri a fiecărei companii implicate să fie mai mare de 4 milioane de euro.