Finlanda ar putea adera la NATO separat de Suedia. Turcia a dat de înţeles că nu va vota pentru Suedia

Autor: Petru Mazilu 24.01.2023

Finlanda trebuie să ia în considerare posibilitatea de a adera la NATO fără Suedia, a declarat ministrul finlandez de externe, potrivit Sky News. Cele două ţări au lansat o ofertă comună de aderare la NATO, dar Suedia ar putea fi blocată de Turcia. 

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a declarat că o candidatură comună este „prima opţiune", dar ambele posibilităţi ar trebui luate în considerare.

Toţi membrii NATO trebuie să aprobe aderarea unei ţări, iar Turcia a lăsat să se înţeleagă că nu va aproba candidatura Suediei.

La sfârşitul săptămânii trecute, o copie a Coranului a fost arsă în timpul unui protest în faţa ambasadei turce din Suedia, ceea ce a provocat furia oficialilor turci.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că protestul a fost o insultă la adresa tuturor, în special a musulmanilor, şi s-a arătat indignat de faptul că autorităţile suedeze au permis desfăşurarea demonstraţiei.

„Este clar că cei care au permis ca o astfel de josnicie să aibă loc în faţa ambasadei noastre nu se mai pot aştepta la nici o milă din partea noastră în ceea ce priveşte cererea lor de aderare la NATO", a precizat Erdogan.