O veste bună: În zona euro, afacerile revin la creştere în luna ianuarie. Recesiunea ar putea fi evitată

Autor: Dorin Oancea 24.01.2023

Afacerile in zona euro au revenit în mod surprinzător la o creştere modestă în ianuarie, ceea ce se adaugă la semnele că încetinirea economică din blocul comunitar ar putea să nu fie atât de profundă precum estimările şi că uniunea monetară ar putea scăpa de recesiune, potrivit unui sondaj.

Conform Reuters, indicele compozit flash al S&P Global Purchasing Managers' Index (PMI), considerat un bun indicator al sănătăţii economice generale, a urcat la 50,2 în această lună, de la 49,3 în decembrie.

În ianuarie a fost pentru prima dată din iunie când indicele a depăşit pragul de 50, care separă creşterea de contracţie, iar rezultatul a fost peste prognoza medie a sondajului Reuters, de 49,8.

"Sondajul aduce, fără îndoială, veşti bune binevenite care sugerează că orice încetinire a creşterii va fi probabil mult mai puţin severă decât estimările şi că o recesiune ar putea fi evitată", a declarat Chris Williamson, economist şef pentru afaceri la S&P Global Market Intelligence.

Iarna blândă de până acum, scăderea preţurilor la gaze şi datele economice pozitive recente au făcut ca unele previziuni de creştere trimestrială dintr-un sondaj Reuters publicat luni să fie îmbunătăţite, deşi se preconiza în continuare o recesiune tehnică.

Ca un semn că sunt din ce în ce mai optimiste, firmele au mărit numărul de angajaţi într-un ritm mai rapid în această lună. Indicele de ocupare a forţei de muncă a crescut la un maxim al ultimelor trei luni de 52,5, de la 51,9 în decembrie.

Indicele PMI al serviciilor a surprins, de asemenea, în sens pozitiv, ajungând la un maxim al ultimelor şase luni de 50,7. În decembrie, acesta a fost de 49,8, iar sondajul Reuters prevedea 50,2.

În ciuda facturilor mari cu care se confruntă consumatorii, cererea nu a scăzut decât uşor. Indicele noilor afaceri a fost la mică distanţă de pragul de echilibru, la 49,8, în creştere de la 48,4.

"Totuşi, regiunea nu este în niciun caz ieşită din impas, deoarece cererea continuă să scadă - doar că scade într-un ritm redus", a declarat Williamson.

Activitatea din fabrici a arătat, de asemenea, o îmbunătăţire, dar a scăzut în continuare. Indicele PMI pentru industria prelucrătoare a crescut la 48,8 în această lună, de la 47,8, depăşind prognoza de 48,5.

Un indice care măsoară producţia şi care alimentează indicele PMI compozit a sărit la un maxim al ultimelor şapte luni, de la 47,8 la 49,0.