Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti, performerul indicelui BET din 2022, în urcare cu 15% de la începutul anului încoace. Dinamică de 60% în ultimele 12 luni. Capitalizare de circa 330 milioane de lei

Autor: Eduard Ivanovici 25.01.2023

Cu 15,3% s-au apreciat în 2023 acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei locale de capital şi acţionar majoritar la Contrapartea Centrală, pe fondul unor tranzacţii de circa 2 mi­li­oane de lei.

În aceeaşi perioadă, indicele de referinţă BET are plus 4,4%.

Compania a urcat cu 59% în ultimul an, pe tranzacţii în valoare de 32 de milioane de lei, faţă de o pierdere de 5% pe BET. De altfel, acţiunile BVB au fost performerul indicelui principal din 2022, cu un avans de 38,4%. Benchmarkul Bursei româneşti s-a depreciat cu 11% anul trecut, reiese din datele BVB.

Dinamica din ultima perioadă a operatorului a fost susţinută de mult anticipata listare a Hidroelectrica şi de perspectivele oferite de Contra­partea Centrală, prin intermediul căreia se relansează piaţa instru­mentelor derivate la BVB. De asemenea, lichiditatea pieţei a fost îmbunătăţită anul trecut de ofertele de vânzare de titluri de stat Fidelis. Compania are în prezent o valoare de piaţă de 327,6 mil. lei.