Pagina verde. Producătorul de vată minerală Rockwool: „Aducerea clădirilor la o clasă energetică superioară în următorii ani poate reduce cu până la 70% necesarul de energie primară“

Autor: Alina-Elena Vasiliu 25.01.2023

Un plan al companiei daneze, care are o fabrică în judeţul Prahova, este furnizarea de produse pentru clădirile care intră în programul Valul Renovării, finanţat cu fonduri în valoare de 2,2 miliarde de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Producătorul danez de vată minerală Rockwool reciclează în totalitate resturile de vată pe linia proprie de producţie şi spune că lucrează la creşterea ponderii de reciclare a deşeurilor care rămân pe şantierele dezvoltatorilor la care ajunge vata minerală pe care o fabrică.

„Dorim să extindem serviciul Rockcycle pe care l-am lansat în toamna trecută. Acest lucru înseamnă colectarea resturilor de vată bazaltică Rockwool de pe şantiere, aducerea lor la fabrică şi includerea acestora în circuitul de producţie. La nivel de grup, ne-am asumat să reducem deşeurile care ajung la groapa de gunoi cu 85% până în 2030“, spune Florin Popescu, business unit director la Rockwool pentru zona Balcanilor.

Un alt plan al companiei daneze, care are o fabrică în judeţul Prahova, este furnizarea de produse pentru clădirile care intră în programul Valul Renovării, finanţat cu fonduri în valoare de 2,2 miliarde de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Ne propunem să contribuim la renovarea aprofundată a clădirilor existente în România. Aducerea clădirilor existente la o clasă energetică superioară în următorii trei-patru ani poate reduce cu până la 70% necesarul de energie primară şi ne-ar decupla mult mai repede de dependenţa de gazul din import. În egală măsură, în parcursul nostru către un continent verde până în anul 2050, trebuie să ţinem cont de faptul de 40% din emisiile cu efect de seră sunt produse de clădiri“, mai spune Florin Popescu.

Potrivit unui anunţ de la începutul acestui an făcut de Ministerul Dezvoltării, pentru programul Valul Renovării au fost aprobate 17 noi proiecte, în valoare totală de 111,4 milioane de lei, depuse de 14 autorităţi locale pentru lucrări de eficientizare energetică şi asigurarea siguranţei seismice şi la incendiu a unor instituţii publice şi clădiri rezidenţiale multifamiliale. Anterior, alte proiecte fuseseră aprobate, astfel că, până în acest moment, s-au semnat contracte pentru peste 200 de lucrări de eficientizare energetică a clădirilor.

Rockwool şi-a majorat afacerile din România cu aproape 70% în 2022, pe fondul cererii în creştere de produse care să contribuie la izolarea termică şi, în consecinţă, la reducerea consumului de energie în clădiri. La o cifră de afaceri de 182 de milioane de lei în 2021, rezultă un nivel al veniturilor de peste 300 de milioane de lei pentru Rockwool România anul trecut. Ca număr de angajaţi, compania are 180 de oameni, distribuiţi în proporţie de circa 85% la fabrica din Ariceştii Rahtivani (judeţul Prahova) şi circa 15% în biroul din Bucureşti (inclusiv echipa de vânzări din teritoriu).

Rockwool a inaugurat fabrica din Ploieşti West Park din Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, la finalul lui 2019, în urma unei investiţii greenfield de 50 de milioane de euro, iar ulterior s-a concentrat pe consolidarea acelei unităţi de producţie, fără a mai aloca bugete mari de investiţii pentru România în ultimii ani. Între timp însă, nivelul investiţiilor care au mers către fabrică a urcat la 60 de milioane de euro.