Pagina verde. EcoNews ZF

Autor: Alina-Elena Vasiliu 25.01.2023

ASAP România – Armata Selectării Atente a Plasticului –, o iniţiativă care vizează creşterea gradului de colectare a plasticului uzat, a strâns în 2022 peste 2,6 milioane de kilograme de plastic, dublu faţă de 2021. Proiectul a ajuns în 1.600 de şcoli din România şi la aproape 600.000 de elevi.

Producătorul de lacuri şi vopsele Policolor-Orgachim a pus în funcţiune în 2022 o staţie de tratare a apelor uzate în fabrica pe care o are în Bucureşti, pe Bulevardul Timişoara. Compania mai are trei fabrici şi în Bulgaria, iar pentru următorii trei ani a planificat investiţii de circa 7 milioane de euro în unităţile de la sud de Dunăre pentru reducerea impactului producţiei asupra mediului.

Dezvoltatorul imobiliar sud-african NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, a obţinut un împrumut verde în valoare de 60 de milioane de euro pentru Ploieşti Shopping City, de la un sindicat bancar condus de BRD Groupe Société Générale. NEPI Rockcastle se află în proces de reducere a impactului asupra mediului prin instalarea de panouri fotovoltaice, crescând astfel proporţia de energie regenerabilă folosită.

Compania aeriană Wizz Air spune că emisiile sale medii de carbon pentru 2022 au ajuns la 55,2 grame pe pasager/km, cu 15,4% mai puţin faţă de anul 2021. Wizz Air vrea să-şi reducă în continuare intensitatea emisiilor de carbon cu 25% până în 2030. Unul dintre paşii pentru atingerea acestui obiectiv este reînnoirea flotei sale.

Clădirea de birouri America House din Piaţa Victoriei din Bucureşti a obţinut ratingul Outstanding, conform metodologiei de certificare BREEAM In-Use, după o investiţie de 10 milioane de euro. Acest certificat atestă sustenabilitatea construcţiei, iar procesul de atestare a fost gestionat de compania BuildGreen.

UniCredit Bank şi Amundi Asset Management au lansat patru noi fonduri de investiţii tematice cu componenta ESG, dintre care trei în euro şi unul în dolari, care propun investitorilor oportunităţi de diversificare a portofoliilor în linie cu tendinţele din piaţă în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă.